Senaste inläggen

Av Viktoria - 29 januari 2017 10:19

1985 försvinner två danska flickor från en englandsbåt. De är på väg till London tillsammans med det ungdomshem det bor på. Utan ett spår är flickorna borta. Trettio år senare dyker en bild på de två flickorna upp i en gammal resväska som den danska journalisten Nora Sand köper i en second hand-butik i en engelsk kuststad. I väskan finns också flera andra bilder av unga flickor. Nora som är stationerad i London för den danska tidningen Globalt börjar forska i bilden och var väskan kommer ifrån efter att hon hittat namnet på en av Englands värsta seriemördare skrivet i väskan. Detta leder henne till Scotland Yard, Englands badkust, ålderdomshem med suspekt personal och vidare till något hon aldrig trott att hon skulle hitta. 

Samtidig får man som läsare följa Nora i hennes privatliv och känslorna för sin ungdoms vän Andreas som plötsligt dyker upp i London för att gå en utbildning på Scotland Yard. 

Flickorna på englandsbåten är till en början seg, men tar sig efter halva boken och avsutas värre en rafflande hårdkokt deckare av någon amerikansk författare. Läsvärd? Japp, alla gånger kommer den här deckaren bli en filmatisering, så bra är den!

 Bild från förlaget


ANNONS
Av Viktoria - 27 januari 2017 16:14

 

Den här helgen bjuder Modernista på Hjalmar Söderbergs roman Den allvarsamma leken som E-bok. Bara att ladda ned och läsa alldeles gratis. Och vilken roman man får gratis! Lyllos Er som inte redan har lästa Söderbergs vackra roman om Arvid och Lydia. Att Modernista sedan har försett romanen med Nils Dardels vackra målning Utan pardon gör ju inte saken sämre. 

ANNONS
Av Viktoria - 22 januari 2017 21:26

År 2000 läste jag kursen Norrländsk litteratur på Umeå universitet, fem poäng (nuvarande 7,5 poäng) ren lyx. I kursen ingick bland annat att läsa P.O Enquists Musikanternas uttåg. Det visade sig att det inte alls var lätt att få tag i den boken men jag hittade till slut ett mycket slitet exemplar i pocket i universitetets arkiv. Läsupplevelsen jag sedan fick var en som jag sedan dess burit med mig. Jag talade med min man för inte länge sedan att jag vill läsa om om romanen och att jag ska försöka få tag i den. Sedan föll det i glömska, tills idag då jag i en bytesbokhylla i ett gemensamhetsutrymme i mina svärföräldrars bostadsrättsförening hittade den! En obrutet inbundet exemplar stod där och lyste mot mig. Så i min ägo, efter sjutton år, har jag nu Musikanternas uttåg. Det ska bli en ynnest att få läsa den igen och jag återkommer med en recension om denna roman som handlar om arbetarrörelsens framväxt. 

 

Av Viktoria - 12 januari 2017 15:07

Den unga Petronella Oortman från en liten sömning stad på Hollands landsbygd gifts bort med den tjugo år äldre Johannes Brandt, en man med status och ställning i Amsterdams handel. Det har varit en snabb vigsel utan fest då brudgummen har en resa framför sig. Äktenskapet är mest för att rädda Petronella från fattigdom då hennes pappa dött och enbart efterlämnat  sig skulder.

Det är oktober 1686 när Petronella, kallad Nella, står utanför sin makes hem och knackar på porten för att komma in. Dörren öppnas efter en lång stund men det är inte maken som tar emot honom utan hans dominanta syster Marin. Det är starten för Nellas liv i Amsterdam som fru till en framgångsrik köpman.

I bröllopspresent får Nella ett oinrett dockskåp av sin man. Ett skåp som är en kopia av huset de bor i. Hon uppmanas av sin man att hitta någon som kan inreda det åt henne. Nella hittar en miniatyrmakare som hon gör en första beställning av. Efter det fortsätter paketen att komma till Nella med saker hon inte beställt. Det är möbler men också exakta minikopior av Nella och hela det Brandtska hushållet. Dessa gör Nella rädd och hon undrar vad hennes miniatyrer ska föra med sig.

Äktenskapet blir inte som Nella tänkt sig, men den unga kvinnan blir starkare och starkare för varje kapitel.

 Miniatyrmakaren har ett fantastiskt språk, översättaren har verkligen lyckats, och detaljerna beskrivs så väl att man som läsare befinner sig Nellas salong och sovrum. Detaljrikedomen är också väldigt tydlig i Nellas dockskåp.

Det är kvinnorna som tar plats i Miniatyrmakaren, männen är i biroll. Vänskap, hat och förakt mellan kvinnorna tar stor plats och gör boken levande.

Vilken bok Jessie Burton har skrivit! Jag är förtrollad.  Boken är till min kära bokcirkel och jag ser fram emot att få höra vad de tycker.


 


Av Viktoria - 11 januari 2017 08:50

                                        Bild från förlaget 

Att en tisdagskväll få frågan av sin nästan femtonåring om vi har Möss och människor av John Steinbeck i vår ägo gör mig alldeles lycklig. Boken finns inte i bokhyllan hemma, men har en gång funnits och någon gång lånats ut och aldrig kommit tillbaka. Nästa fråga blev om vi kan köpa Möss och människor, och på en sådan fråga kan jag inte svara nej. Så nu är Steinbecks stora klassiker på väg hem till Saga och det gör henne alladeles glad. Och detta värmer ett modershjärta mer än jag kan förklara för att bli tillfrågad om att köpa en klassiker av sina barn slår en hel del här i litteraturvärlden.

Av Viktoria - 5 januari 2017 13:00

Den Augustprisbelönade De polyglotta älskarna blev första avslutade boken för 2017. Är jag imponerad? Nja. Boken är indelad i tre delar; Ellinor, Max och Lucrezia. Jag tycker om den inledande delen som handlar om Ellinor är den bästa. Denna tjej som är som grabbarna i Fight club och inte tvekar att slå ned någon om det behövs. Alltid uppbackad under ungdomen av sin pojkvän Johnny. Uppvuxen i en by i Skåne, långt från civilisationen blir hon en stark människa, men ensam. Hon känner att hon börjar närma sig medelåldern och söker kärleken på nätet med annonsen: Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man. Hon träffar så litteraturkritikern Calisto i Stockholm som lever för sitt arbete och hyser en stor beundran för författaren Max Lamas. Denna Lamas har gett Calisto originalmanuset till sin senaste roman med just titeln De polyglotta älskarna för att denne ska läsa manuset och ge Lamas feedback på romanen. Calisto är omåttligt stolt och visar upp manuset för Ellinor när hon besöker honom i Stockholm. Ellinor förstår att detta manus är som en helgonfigur för Calisto. Calisto våldtar senare samma kväll Ellinor och efter det somnar de båda. Ellinor vaknar dock först och tar manuset och eldar upp det för att hämnas på Calisto. Det är för mig som läsare ett ögonblick av förfasan, det är ju originalmanuset. I den andra delen får vi följa Max och hans häradsbetäckar liv. Ett liv han lever tillsammans med sin hustru som arbetar som statlig tjänsteman och utmålas som otroligt beige i jämförelse med sin dynamiska man. En del som jag tycker är en transportsträcka till dess att man i tredje delen får möta Lucrezia som är dotterdotter till en italiensk Markisinna. Släkten har förlorat alla pengar och sitt palats och Lucrezia lever i en övermöblerad två i Roms utkant, nära järnvägen som tar alla turister ifrån flygplatsen. Kvar i familjen finns fortfarande sommargodset och dit far Lucrezia för att stäng igen huset innan försäljning. Hon skriver då ett brev till Max Lamas och ber honom hjälpa henne med 100 000 euro för att kunna renovera huset och behålla det. Det är nämligen i Italien på godset Lucrezia nu befinner sig romanen är skriven och det är grunden till Lucrezias mormors bortgång. Och vad Max Lamas svarar vill jag inte avslöja. Fantastiska personporträtt har Lina Wolff tecknat, alla är solitära människor utan umgänge. Men jag tycker inte att det är en riktig höjdarroman. Läsvärd för att det är en Augustprisvinnare, men det finns så många andra bra böcker som är mer väl värda att läsa.


 

Av Viktoria - 17 december 2016 21:00

I många år åkte jag till Stockholm från födelseorten Eskilstuna och ett av målen med resan var Drottninggatans Bok & Bild. Några år senare blev jag bosatt i Stockholm och Bok & Bild tillsammans med Bokskotten blev mina stamaffärer. Sedan försvann jag från Stockholm några år för att åter bosätta mig där igen och mina favoritaffärer var fortfarande där! Sedan flyttade jag åter ifrån mina drömmars stad men favoritaffärererna fanns, och finns, fortfarande kvar. Så idag var jag åter på Bok & Bild, njöt av dess enkelhet och utbud. Boklådor i mitt hjärta.

Av Viktoria - 15 december 2016 19:13

Tretton-fjorton år var jag när jag föll för Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes. Jag läste historierna om den fantastiska Sherlock efter att ha fått sett TV-serien med Jeremy Brett som Holmes och David Burken som John Watson. Bretts karaktäristiska Holmesskildring gjorde att jag fastnade direkt. Och efter det har jag läst Conan Doyles fantastiska historier om och om igen. När filmerna med Robert Downey JR som Holmes och Jude Law som Watson kom var jag alldeles lycklig! Så kom TV-serien med Sherlock Holmes planterad i nutid och då var jag saligt lyrisk. Benedict Cumberbatchs Sherlock och Martin Freemans John har tagit karaktärerna till en annan nivå och jag erkänner; I AM SHERLOCKED. Vilket jag nu även har förevigat.

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se