Senaste inläggen

Av Viktoria - 20 december 2018 15:15

Idag delade Eskilstuna kommun ut gratis böcker till barn och ungdomar upp till arton år. Det är något jag vill uppmärksamma då jag tycker att det är en fantastisk insats för läsglädjen! Det var böcker för alla åldrar; från Knacka på av Anna-Clara Tidholm till Jag är fotboll av Zlatan Ibrahimovic och Mats Olsson. Jag var där när de hållit på en knapp timme och det första jag såg var en glad skolklass, klass 2 från Björktorpsskolan, som satt i trappan till ABF-huset med varsin bok i knät. Många av dem bläddrade i sina nya böcker medans andra tittade i kompisen medan de höll sin egen under armen. Deras lärare höll upp en folder i vilken de kunde fylla i om de läste några böcker under jullovet och om man läst 2-4 böcker under jullovet och sedan lämnar in foldern på biblioteket får man en bok till. Många av andraklassarna sken upp över nyheten. 

Min 16-åring var där och valde Mats Strandbergs Slutet och var mycket glad över den. 

Det är mitt Älsklingstuna. 

 


 

ANNONS
Av Viktoria - 12 december 2018 16:42

Vi har till bokcirkeln idag läst Flickorna av Emma Cline. En bok som jag blev mycket glad över att en av mina bokvänner valde då jag tänkt läsa den men det aldrig blivit av.

Det är 1969 och 14-åriga Evie är uttråkad på sommarlovet. Hon bor i San Fransisco med sin mamma då föräldrarna nyligen skilt sig och pappan flyttat därifrån och bor med sin nya yngre sambo. Evies mamma har träffat en ny man som Evie inte alls är förtjust i, eller hon gillar inte hur mamman blir i den nya mannens sällskap. Evie och hennes bästa vän, Connie, har glidit ifrån varandra och Evie är ensam i den förort till San Fransisco där hon bor. En het dag hör hon skratt som får henne att titta upp och det är då hon första gången ser flickorna. Flickorna med trassligt hår, flickorna som plockar mat ur sopcontainrar, flickorn i annorlunda kläder, flickorna som har en gemenskap som nästan går att ta på, flickorna som skiljer sig från alla andra i parken de går igenom. Evie som inte kan sluta titta på flickorna och studera deras rörelser och vad de gör. Det går några dagar innan hon återser dem igen och får genom en av dem, Susann, följa med till den ranch där flickorna bor tillsammans med Russell som är ledaren för det sällskap som lever tillsammans. Man får som läsare följa Evies inträde på ranchen och de andra flickornas fascination gentemot Russell. Russell som tar flickorna till sig och har sex med dem och deras önskan att han ska välja just "mig" när han går tillbaka till sitt skjul. Evie dras med i detta, lättledd och i behov av att bli sedd, att vara någon annan än förortstjejen med ordnade förhållanden och mat på bordet varje dag. 

Boken är en återblick till några få veckor sommaren 1969 med avsnitt i nutid där man får träffa den vuxna Evie. 

Jag är besviken på Flickorna, den är blek. Den utspelar sig under några få sommarveckor medans det känns som att författaren egentligen ville att det skulle vara under år. Evie är 14 år; en lättledd hemmaflicka som vill vara någon annan och får möjligheten några veckor en sommar innan hon åker dit och får spendera resterande sommarlov hos sin pappa. Cline beskriver vissa saker som att de pågår i flera år när det handlar om ett par dagar. Det är det som gör att den inte håller. Jag trodde det skulle vara så mycket mer om sekten och vad Russells makt var över flickorna. Russell är en blek individ som jag inte vet vad han har för patos för att få flickorna dit de är. 

Läsa den? Nja, läs något bättre istället. 

Vad resten av min fantastiska bokcirkel tyckte får jag höra en annan dag, jag får snällt vara hemma i min skyddade cellgiftsvärld. 


                                          Bild från förlaget

ANNONS
Av Viktoria - 9 december 2018 08:44

                                                 Bildresultat för the halloween party agatha christie


Jag lyssnar, lyssnar och lyssnar på böcker just nu. Lyssnar medans jag vilar, medans jag pusslar, medans jag lagar mat, medans jag gör allt möjligt. Detta då jag inter riktigt får till läsningen just nu i min cellgiftshjärna. Det är således en ynnest att kunna få lyssna på fantastiska inläsningar av Agataha Christies gamla mästerverk, flera av dem har jag läst tidigare men när Hugh Fraser läser dem blir det som ett skådespel. Tilläggas ska att Hugh Fraser är skådespelaren som spelar Kapten Hastings i filmatiseringarna av Poirot. 

Senast att lyssna på är Hallowe'en party (Mord på Allhelgonadagen) som är en Poirot-deckare där Mrs. Ariadne Olivier är med. Mrs. Oliver är på besök hos en vän i en by mellan London och Manchester under Allhelgonahelgen och är medbjuden på ett Halloweenkalas för byns barn och ungdomar. Under kalaset mördas den 13-åriga Joyce som timmarna innan berättat att hon bevittnat ett mord för länge sedan. Ingen tror på henne då hon i byn är känd som en stor lögnare. Mrs. Oliver däremot, som är besökare i byn, anar oråd och ber sin vän Hercule Poirot komma för att luska i fallet. På orten bor även en pensionerad polis som Poirot känner sedan tidigare och med hjälp av honom och hans syster börjar Poirot nysta i historien. 

1969 kom denna bok ut och Christie var med sin tid då hon låter Mrs. Oliver jämföra Poirot med en datamaskin. Hon anser att han tar in alla fakta och matar ut svaren som en dator, rätt häftigt 1969! 

Jag är sedan tonåren ett stort Christie-fan och det svalnar inte med dessa nya upplevelser av att lyssna på böckerna. 

Så här till jul vill jag rekommendera att läsa Poirots jul, som finns som bok på både svenska och engelska och som ljudbok. En Agatha Christie är aldrig fel att läsa! Eller lyssna på. 

Av Viktoria - 8 november 2018 15:04

Det var ganska länge sedan jag läste en bok där jag skrattat rakt ut men det har jag gjort när jag läst En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell. Shaun driver ett antikvariat i en mindre stad, Wigtown, i Skottland, ett bortglömt hörn av Skottland som Shaun själv kallar det. Han har haft antikvariatet i tio år när vi som läsare får ta del av hans vardag genom hans dagbok. Man får följa excentriska kunder och inte minst den mest excentriske av dem alla, Nicky, som är anställd i The Bookshop. Hennes egna vilja att göra tvärtemot det Shaun förväntar sig av henne som anställd och det han ber henne om är till och från hysteriskt roligt. Speciellt roligt är hennes system att sortera böcker efter, det finns ingen logik alls. Man får följa Shaun runt i Skottland där han köper böcker från dödsbon och från folk som ska flytta till mindre boenden. Hur mycket skräp han hittar men även guldkornen. Man får också vara med i butiken, som jag för övrigt mer än gärna skulle jobba i, och möta kunder som frågar efter det omöjliga och inte köper det när personalen plockar fram det. En av favoriterna är en tant som kommer in och berättar att de ska läsa Dracula i hennes bokcirkel men hon kommer inte ihåg vad han skrivit... Humor i min smak!

Läs denna bok om du vill få skratta, njuta av miljön i antikvariatet och dessutom få en hel del boktips. 

                                     Bild från förlaget

Av Viktoria - 8 november 2018 06:14

Igår när jag kom hem låg det ett bokbrev från Finland i min brevlåda. Det kom från Mikaela Nykvist var debutroman, Rök i fjärran, jag hade den stora äran att få av henne och läsa. Nu har hennes andra roman kommit, en uppföljare till Rök i fjärran och en del av Runsorserien. Den nya romanen heter Förändrad och bränd och det ska bli mycket roligt att läsa den och återuppta bekantskapen med Alfred, Elna, Amalia och de andra från Rök i fjärran

Jag återkommer med en recension. 

 

Av Viktoria - 10 oktober 2018 17:30

Sonen fixar middagen och poppar Spotify. Då tar jag ett glas vin, lite ost och läser tidningen. Plötsligt är Sylvia Plath i mitt kök. En oktoberkväll 2018 när familjen är som i ett vakuum i väntan på hur sjukdomen levt vidare och vad som kommer hända går Litteraturen och Livet som en varm våg genom kroppen. Det där livet är och händer.

Av Viktoria - 29 september 2018 15:10

                                    Vild eldBild från förlaget

Anne Cleeves deckare från Shetlandöarna med detektiven Jimmy Perez i huvudrollen är onekligen några av mina favoriter. Alldeles nyligen har en ny Cleeves kommit ut på svenska, Vild eld, och jag har just lyssnat på den. Den här gången är det sommar på Shetland och den mördade är den unga Emma Shearer som jobbar som barnflicka i en doktorsfamilj i en mindre by. Hon hittas hängd i familjen Flemings lada av familjens autistiske son, den nioåriga Christopher. I samma lada hittades den tidigare ägaren hängd strax efter att familjen flyttat in. Familjen Fleming som är ny på Shetland, inflyttade från London och inte alls populära i den lilla byn. Dels på grund av sin autstiske son men även på grund av att Helena, mamman i familjen, är en känd designer. Helena får små teckningar av en hängd person skickade till sig och antar att de beror på att den tidigare ägaren hängt sig där. 

Jakten på Emmas mördare inleds med Jimmy i spetsen tillsammans med kollegan Sandy och Willow från Iverness. Willow och Perez har ett av och på förhållande och det är mycket spänt mellan dem denna gång. 

Jakten på mördaren rör sig främst i den lilla byn där Emma bott. Hennes pojkvän, familjen hon jobbat i, grannar och familjen Fleming förhörs för att kartlägga vem Emma var. Hon är en undflyende personlighet kommer man fram till. Ensam och ändå omtyckt av vissa. 

När byns stora skvallertant, tillika mamma till Emmas pojkvän, hittas död intenfieras jakten på mördaren. Christopher, den autistiske pojken har stor roll i boken liksom Willow. Jimmy Perez är mer en bifigur i utredningen och Cleeves låter Sandy ta mer och mer plats. Det är ett budskap om familjeförhållanden i boken som jag som läsare reagerar på. Cleeves vågar ta fram våld och negligering i familjer, oavsett klass och bakgrund. 

Om man ska läsa Vild eld? Det tycker jag, det är inte en av Cleeves bästa men det är ändå en deckare med det Shetländka landskapet, och faktiskt ett besök på Orkneyöarna, och Jimmy Perez. Väluppbyggd och välskriven. Av Viktoria - 8 september 2018 22:25

Jag har rätt mycket med mig själv just nu men mitt i allt det är jag alldeles uppe i allt kring valet. DN var legat på köksbordet hela dagen men först nu, efter 22:00, finner jag ro att bläddra i den. Först ser jag Heidi Fried och allt hon gör och på B-delens framsida har Jonas Hassan Khemiri skrivit en kort debatt/essä som är så skrämmande vacker och sann.
Kulturtanten i mig blir varm, den unga röda politikern i mig blir ännu varmare och mamman i mig brinner inför valet imorgon och det Hassan Khemiris debatt/essä säger.

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se