Senaste inläggen

Av Viktoria - 4 mars 2016 15:30

Den här gången har jag riktigt gottat mig när jag lyssnat på ytterligare en Agatha Christie, Evil under the sun, då det var David Suchet som var uppläsare. Det är han som gör den mästerliga rollen som Poirot, sedan 1989, i filmatiseringarna av böckerna där Poirot är deckaren. Han gör rollen som Poirot mästerligt och han läser upp Evil under the sun ännu bättre. Jag njuter av när han ändrar rösten beroende på vilken karaktär det är som talar och när det är Poirot är han briljant. Jag kommer leta efter fler böcker där han är uppläsaren.

                                                  
       Evil Under the Sun: Complete &; Unabridged (ljudbok)

Poirot är på semester på lyxhotellet Jolly Rogers på en ö när den vackra Arlena Stuart hittas strypt på en enslig strand och den sista som sett henne i livet, förutom mördaren, just Poirot. Poirot bistår de poliser som anländer till platsen för att lösa mordet. Arlenas man, kapten Stuart, blir genast misstänkt för mordet då Arlena ganska öppet haft en affär med en av hotellets andra gäster, den vackre irländaren Richard. Richards fru misstänks också men frias snabbt då hon har för små händer för att kunna ha strypt Arlena. Dock visar det sig snart att alla de som är starkast misstänkta har mycket bra alibin. Detta slår dock Poirot hål på och avslöjar vem mördaren är.

Evil under the sun är en deckare av Christie när den är som bäst! 1941 kom boken ut och hyllades redan då, jag förstår varför. Det jag tycker är så härligt med Christies deckare är att de står sig än idag, även de som är skrivna på 1920-talet.ANNONS
Av Viktoria - 2 mars 2016 13:21

Denna fantastiska essä publicerades i Dagens Nyheter i söndags, läs och skratta! En kort text av den nyligen avlidna författaren, och Nobelpristagaren Umberto Eco:

http://www.dn.se/dnbok/umberto-eco-hur-man-reser-med-en-lax/

ANNONS
Av Viktoria - 2 mars 2016 13:08

                                             The Murder on the Links (häftad)Omslag från idag


Poirot blir kallad till Frankrike i ett akutärende men när han kommer fram är hans uppdragsgivare död. Han har hittats i en nygrävd grav på granntomten som är på väg att förvandlas till en golfbana. På plats finns den franska polisen med kändispolisen Giro, även kallad The Foxhound, i spetsen. Giro föraktar Poirots metoder och hånar honom öppet och kallar honom gammaldags. Med sig har Poirot, som vanligt, Hastings som förtrollas av de vackra fansyskorna men även av en engelsk kvinna som kallar sig Cinderella. Utredningen tar plats i en liten by en bit ifrån Paris och som vanligt i Christies böcker är det en samling udda figurer som passerar revy, det är också en och annan oväntad vändning. Jag tycker kanske inte att det är en av de bästa men väl värd att läsa iallafall. Boken skrevs 1923 och då är både Poirot och Hastings ganska unga män. Och det är i The murder on the links man som läsare får veta hur Hastings träffar sin fru och hur han så småningom hamnar i Argentina. Det är kuriosa en frälst Christie-läsare gärna samlar på sig.

                                                  
  Murder on the Links First Edition Cover 1923.jpgOmslag från originalutgåvan


Av Viktoria - 26 februari 2016 15:30

                                                  Black Coffee (pocket)


Dåndimpen har jag fått över att ha så mycket Agatha Christie oläst och som nu finns tillgängligt för mig! Jag har nu lyssnat på Black Coffee, som jag aldrig tidigare hört talas om. När jag lyssnat på drygt halva slog det mig att Black Coffee måste varit skriven som pjäs från början. Detta då hela handlingen utspelar sig i ett stort hus bibliotek, angränsande till biblioteket finns ett arbetsrum och det finns även franska dörrar som leder ut till en altan och en trädgård. Den har blivit omvandlad till roman av Charles Osborne, som skrivit om fler av Christies dramer till bokform. Och det fungerar!

Hercule Poirot blir kallad till ett lantligt gods av Sir Claud Amory som har uppfunnit en formel för att göra en ny explosiv bomb och som nu fruktar att någon i hans hushåll, familj och personal, ska stjäla formeln. Han vill att Poirot kommer dit och hämtar koden. Poirot hastar dit och tar med sig sin gode vän Hastings som för tillfället är hemma från Argentina dit han flyttat efter att han har bildat familj. När Poirot och Hastings kommer fram har just Sir Amory avlidit under mystiska oständigheter strax efter att han har uppmärksammat att hans formel blivit stulen. Poirot få således ett mord på halsen istället för att bara skydda en kod och se till att den hamnar i rätt händer.

Åh, som jag älskar dessa pusseldeckare! Det lär bli minst en till under helgen.

Av Viktoria - 24 februari 2016 16:17

Alldeles lycklig över att ha lyssnat på And then their were non slängde jag mig över ytterligare Agatha Christie-deckare; Lord Edgware dies. För det gäller att passa på att utnyttja gratismånaden på sighten för ljudböcker så mycket som möjligt. Det är dessutom alltid en stor glädje att hitta en av mig oläst Christie, det händer inte särskilt ofta. Lord Edgware dies är en Christie-deckare när de är som bäst! Hercule Poirot är mysterielösaren och med sig har han sin goda vän och vapendragare Kapten Hastings som dessutom är bokens berättare. Som ofta när Poirot är deckare är Scotland Yards komissarie Japp också med i boken. Lord Edgware dies börjar med att Lady Edgware proklamerar att hon tänker döda sin man för att kunna gifta som sig. Hennes plan är att helt enkelt ta en taxi hem till Lord Edgware och döda honom. Bara ett par dagar efter detta hittas Lord Edgware död, mördad. Det finns flera personer som vinner på hans död; först och främst Lady Edgware som nu kan gifta sig med vem hon vill, Lord Edgwares brorsson som ärver både titel och förmögenhet och sist men inte minst Lord Edgwares dotter som blir av med sin genomelake far. Den mest misstänkta blir givetvis Lady Edgware men hon har ett vattentätt alibi, hon har befunnit sig på middag med 13 personer som alla går i god för att hon var där. Mysteriet är ett faktum. Som vanligt i en Christie är det ett stort persongalleri som spelar större eller mindre roller. Och som vanligt är Poirot så där lagom divig och Hastings så där oseende och virrig som han är. Och som vanligt är komissarie Japp så där enkelspårig i sitt tankesätt till dess att Poirot ger honom andra infallsvinklar.

Rekommenderar jag att läsa denna deckare? Ja! För detta är en Christie-deckare när de är som bäst. Skriven på 1930-talet med handlingen i ett sommarvarmt London. Har man varit i London känner man igen vissa adresser och hotell och det är underhållande det också.

                                                  

Lord Edgware Dies (häftad)                    


Av Viktoria - 20 februari 2016 18:29

Som jag flera gånger tidigare skrivit är jag stor Agatha Christie-fantatst och det var ett självklart val att välja en av hennes böcker att lyssna på när jag fick chansen att gratis testa Mofibo en månad. Valet föll på And then there were none på engelska i en mycket bra uppläsning. Romanen heter på svenska Och så var de bara en. Boken är skriven 1939 och hette fram till bara några år sedan Ten little niggers/Tio små negerpojkar. Full förståeligt att boken blivit omdöpt. Att den är omdöpt är inte konstigt men när jag läser i min fysiska bok som jag köpte 1990 i en jubileumsutgåva inser jag att det varit ett ganska omfattande arbete med att ändra i texten. Boken utgår ifrån ett barnkammarramsa, makabert att det är en barnkammarramsa, som skrevs av Frank J. Green 1869 och tros baseras på sången Ten little injuns/Tio små indianer av Septimus Winner 1868. I vilket fall som helst är det inte längre tio små negerpojkar i ramsan utan tio små soldater, ön som boken utspelar sig på heter inte längre Negerön utan Soldatön. Mycket bra byte! Jag gissar att den nya svenska verisonen av boken använder samma namn.

Det var lockelsen att återigen få ta del av denna spännande i historia och denna gång på originalspråk som gjorde att And then there were none har strömmat in i mina öron de senaste dagarna. Och så glad jag är att jag tog mig an denna fantastiska deckare efter så många år!

Tio för varandra främmande människor bjuds in till Soldatön, en isolerad ö en bra bit från kusten i Devon. Det de alla har gemensamt är att de alla bär på en dold hemlighet. Vid middagen upptäcker gästerna att det står tio porslinsfigurer på matbordet. Redan första kvällen avslöjas allas hemligheter genom att de läses upp från en grammofonskiva. Sedan börjar gästerna dö, en efter en, precis som i ramsan och vid varje dödsfall försvinner en porslinsfigur.

Detta är en otroligt spännande bok, ganska olik övriga Christie-deckare. Men vilken genial idé att skapa en hel bok efter en barnkammarramsa! Nedan följer den på engelska:


Ten little soldiers was going out to dine, one choke his little self and then there were nine

Nine little soldiers sat up very late, one overslept and then there were eight

Eight little soldiers, travelling in Devon - one said "I'll stay", and then there were seven

Seven little soldiers chopping up sticks, one choppes himself in halves and then there were six

Six little soldiers playing with a hive, a bumbelbee stung one and then there were five

Five little soldiers was going in for law, one got chancery and then there were four

Four little soldiers looked at the sea, a red herring swallowed one and then there were three

Three little soldiers was playing at the zoo, a big bear hugged one and then there were two

Two little soldiers, sitting in the sun - one got frizzled up and then there were one

One little soldier, all others gone - he went hanged himself, and then there were none


                                                 And Then There Were None (pocket)

Av Viktoria - 14 februari 2016 17:21

Igår hade jag ynnesten att bli guidad av en mycket god vän till Upplands äldsta runsten, Krogstastenen. Enligt källor är den från 550-talet. Vad runorna betyder tvistar de lärda. För mig var det en mycket glädjande upplevelse, jag har nämligen en svaghet för runstenar. Jag har aldrig tidigare sett en liknande figur i den storleken, om ens en sådan figur någonsin. Är det litteratur? Nja, mer ett historiskt arv av bild och text men så väl värd att se.

Av Viktoria - 6 februari 2016 12:42

Jag älskar att besöka bokaffärer var jag än är. Idag hamnade vi på NK och bland annat deras bokavdelning. En mycket trevlig upplevelse som förstärktes av att Frank Sinatras ljuva stämma strömmande ur dolda högtalare.

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se