Senaste inläggen

Av Viktoria - 14 juli 2016 15:00

Jag har sedan ett halvår tillbaka e-bokstjänsten Mofibo. Jag skaffade den för att lyssna på böcker och som jag tidigare skrivit om här i boklådan så är jag helt såld på Agatha Christies deckare upplästa av Hugh Fraser. Men jag har också börjat läsa fler och fler böcker via Mofibo. Mycket smidigt att ha en liten bok i fickan som man kan ta fram när som helst. Nu har jag avslutat LS Hiltons Maestra som jag läst en hel del om, både bu och bä. Det som lockade mig var att den jämfördes med Mr. Ripley, som jag har en riktig fling för, och Femtio nyanser-trilogin, som jag också varit helt fast för.

Maestra handlar om Judith som är anställd som konstvetare på ett ansett auktionshus i London. Hon är längst ner i hierarkin, tjänar dåligt och har en chef som inte ser henne. Hon har en fattig bakgrund och strävar efter att komma upp sig världen, hon vill ha rikedom och framgång. En dag upptäcker hon ett falskt konstverk och i sin iver att bevisa det åker hon dit och får sparken. Hon har då redan börjat extraknäcka som sällskapsdam på en bar där hon tjänar mer pengar på en kväll än hon gör på fjorton dagar på sitt ordinarie arbete. Detta extraknäck gör att hon lär känna en kraftigt överviktig man som bjuder med henne till Rivieran över en helg och Judith tackar jag på villkoret att hon får ta med sin vän, som också knäcker extra som sällskapsdam. Detta är inledningen till det som kommer att bli en flykt för Judith, hon och vännen lyckas nämligen ha ihjäl sin välgörare. Om det är så eller om han dör av naturliga skäl vet de ej men de anser att det är bättre att mörka allt och fly. Väninnan sticker hem till London och Judith ger sig iväg mot Italien. Detta efter att hon stulit alla de kontanter den döda har. Denna händelse leder vidare till nästa och nästa och Judith nästlar in sig mer och mer i olika personer, händelser och mord. Samtidigt som hon har vilt sex med vilt främmande människor här och där.

Och här har vi då jämförelserna med Mr. Ripley och Mr. Grey; Mr. Ripley är arbetargrabben som lyckas komma åt pengar genom att mörda en rik arvtagare och ta hans identitet och på så sätt ta sig runt Europa som en jet setare och Mr. Grey gillar våldsamt sex. Där tar jämförelserna slut! Maestra känns som en billig kopia av Mr. Ripley där författaren slängt in lite sex med spanking och främmande män, kanske för att kunna sälja den i vågen efter Femtio nyanser-trilogin. Jag ska villigt erkänna att jag mer en två gånger funderade på att sluta läsa Maestra, kanske skulle jag ha gjort det och satsat på något bättre. Således är Maestra ingen bok jag rekommenderar, däremot rekommenderar jag Patrica Higsmiths Mr. Ripley varmt om man vill läsa en thriller om en sjuk man som man ändå inte kan låta bli att ta till sitt hjärta.


                                                Maestra (häftad)

ANNONS
Av Viktoria - 17 juni 2016 12:42

Tre gånger började jag läsa Den gränslöse, de två första försöken resulterade i att jag inte ens läste 100 sidor tredje gången tog jag mig igenom den. Jag har hört så mycket om Jussi Adler-Olsens deckare och jag måste säga att mitt första möte med hans författarskap var en besvikelse till en början. Det är sällan man behöver läsa närmare 200 sidor innan det känns som en bok tar sig, det behövde jag göra med Den gränslöse. Jag hade mycket svårt att fatta tycke för den store Carl Mørk, en buffel utan dess like som först efter närmare halva boken var läst visade någon som helst mänsklig sida. Avdelning Q blir uppringd av en polis på Bornholm, Christian Haabersaat, som ska gå i pension och vill ha Avdelning Q´s hjälp med ett fall som han jobbat med i närmare 20 år. Ett fall med en försvunnen flicka från öns folkhögskola som sedan hittats död, uppslängd i ett träd. Buffeln Mørk ignorerar honom och detta resulterar i att Habersaat skjuter ihjäl sig på sin egen avtackning från arbetsgivaren. Mørks kollega Rose får ett mejl om Haabersaats självmord och fallet han inte kunnat släppa och sätter press på sin chef, Mørk, vilket leder till att Mørk, Rose och ytterligare en kollega, Assad, åker till Bornholm för att titta på fallet. Mørk är dock mycket negativ och hävdar bestämt att det inte kommer att bli ett fall frö Avdelning Q, men tji får han för fallet har så många trådar att dra i att gruppen känner sig manad att ta sig an fallet. Detta leder dem till ockulta personer och grupper i Danmark och på svenska Öland. Finland finns också med på ett hörn. Jag erkänner; Den gränslöse blir spännande och det är mycket som händer och många trådar som knyts samman på slutet.Rekommenderas? Nja.


                                                  Den gränslöse


ANNONS
Av Viktoria - 28 maj 2016 13:39

Jag är på den grekiska ön Thassos och självklart har jag läst på om litteratur kopplad till ön. Det var här, enligt Homeros Odyssén, Odysseus drogs i land av de skönsjungande Sirenerna. Sirenerna som var gudomligt vackra, hade fiskstjärt och sjöng för att locka till sig sjömän som blev förtrollade av deras sång. När sjömännen var förtrollade slukade Sirenerna dem. Odysseus klarade sig dock genom att hålla för öronen. 
Thassos är även ön där en ung man kom för att leta efter sin syster,Europa, som guden Zeus kidnappat och gömt på Thassos.
Två myter, men ack så vackra.

Av Viktoria - 19 maj 2016 21:49

I morse satte jag mig på tåget för att åka från Eskilstuna, Kents stad, till Nässjö. Första stopp på vägen var Hälleforsnäs vilket figurerar i Liza Marklunds deckare då och då, sedan kom Flen där Den blyga violen från Flen arbetade just i stadens bokhandel. Nästa stopp var Katrineholm där Kerstin Ekmans epos om en bys utveckling till stad utspelar sig, dessutom är Kerstin född i Katrineholm. Vidare kom Norrköping där mina ungdomsidoler Eldkvarn har sitt ursprung, där Therese Bohmans Den andra kvinnan utspelar sig och där Moa Martinsson står staty vid Motala ström, i Linköping fick jag byta tåg och i en liten stund vänta i Mons Kallentofts stad där deckarna med Malin Fors som huvudperson utspelar sig. Sedan på tåget som gjorde ett snabbt stopp i Timrå, kanske extra snabbt för att inget litterärt poppade upp i mitt huvud där. Slutstation för mig var Nässjö, just den staden där Majgull Axelssons Miriam i Jag heter inte Miriam finner tryggheten efter att ha överlevt koncentrationsläger. Och från mitt hotellrum ser jag sjön Miriam promenerade runt tillsammans med sitt barnbarn. Imorgon gör jag samma resa igen, men baklänges.

Av Viktoria - 14 maj 2016 17:33

Genom en kollega har jag fastnat för att lyssna på ljudbok när jag lägger mig, och jag lyssnar på Agatha Christies deckare när Hugh Fraser läser dem. En sofistikerad engelsk röst som fått mig att närmast känna abstinens när det gått ett par dagar när jag inte lyssnat. Han har tagit Christies böcker till ytterligare en nivå för mig. Jag har läst Christie på svenska och engelska men aldrig förr har jag njutit som jag gör nu. Jag lyssnar inte bara när jag går och lägger mig, att laga mat eller städa till detta är helt fantastiskt och nåde den som plötsligt dyker upp och vill prata när jag är mitt i lyssnandet. Igår började jag på en ny; One, two, buckle my shoe och härom dagen avslutade jag The unexpected guest (som är en pjäs som skrivits om till en bok av Charles Osborne), och fler kommer att följa även om jag läst dem på en och två gånger tidigare för Agathas deckare på Mofibo har blivit mina bästa vänner i stunder då jag helst vill vara själv.


One, Two, Buckle My Shoe (e-bok)                                 The Unexpected Guest: Novelisation (häftad)

Av Viktoria - 8 maj 2016 21:53

Mons Kallentoft är för mig en gourmand av stora mått samt en poetisk författare. Redan när jag läste hans Midvinterblod för ganska många år sedan, 2007, föll jag för hans författarteknink; poetisk, eftertänksam och naturlig. Naturlig i skildringarna av personerna. När jag nu läser hans tionde deckare med Malin Fors i huvudrollen finner jag hans språk och nerv igen. Eldjägarna innehåller det jag förväntar mig av Kallentoft, offrens röster och Malin Fors lyhörda person.

Linköping står i lågor, en stor fabrik har fattat eld och Linköping lever under hotet av att den ska sprida sig. Mitt i det får Malin  och hennes kollegor in ett samtal om ett bränt lik i skogen och samtidigt hittas en död nioåring i en container utanför en av Linköpings mest exklusiva villor. Hör offren ihop? Om så är; på vilket sätt? Malin och hennes kollegor får ett styvt arbete att hitta mördaren till de två offren. Och varför hör offren ihop? Fallen får sin bana långt utanför Linköping i vindlingar genom Asien tillbaka till Europa och slutligen Linköping.

Som vanligt har Kallentoft skrivit en deckare som får mig att läsa vidare och inte vilja sluta.

                                                  
        Eldjägarna


Av Viktoria - 8 maj 2016 21:33

                                           Omslagsbild: Den drunknade

Marina är lillasyster till Stella som bor i södra Sverige. Hon åker till sin syster mitt i högsommaren för att komma undan Stockholm och sina misslyckade studier. Med sig har hon litteratur för att avsluta den uppsats hon påbörjat men aldrig lyckats avsluta. På plats hos Stella träffar hon Greger, Stellas sambo, som är författare och håller på att skriva om sin roman som förlaget refuserat i väntan på att den ska bli omskriven. Medan Stella sköter sitt jobb som stadsträdgårsmästare i den närliggande mindre staden är Marina hemma med Greger och de inleder en erotisk relation. Samtidigt som detta sker upptäcker Marina att Stella inte är trygg i sin relation med Greger. Hon håller sin relation till sin syster, som hon inte är helt säker och bekväm i, samtidigt som hon när en kärlek till Greger. Spelet som uppstår mellan Marina och Greger är obekvämt intressant. Som läsare vill jag bara veta mer medans jag som människa skriker åt Marina att hon ska ta sig samman.

Therese Bohmans debut är en debut att älska!

Av Viktoria - 1 maj 2016 12:24

Köket är fyllt av ramslök, nässlor och ramslöksknoppar samtidigt ligger Dagens Nyheters Boklördag och viker ut sig och lockar mig till sig. Alla tankar på det som håller på att göras i köket tappas när jag på framsidan ser en ung Ulf Lundell på omslaget till boken Jack. Jag måste läsa! För Jack är en av min ungdoms största läsupplevelser, jag var knappt arton, 1991, när jag läste Jack och bler alldeles förförd, förvånad och förälskad. Vilken roman! En sådan dekadens och livsnjutning. När jag nu läser artikeln om Jack, helt bortglömd var det som jag egentligen höll på med, blir jag åter lockad att läsa om boken och se hur den vuxna jag ser på den. Mitt exemplar av Jack ligger redan framme och kommer att läsas inom kort. Läs artikeln:  


http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/rumlaren-jack-fyller-40-bast/


Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se