Senaste inläggen

Av Viktoria - 3 februari 2016 09:02

Uppföljaren till Livet efter dig heter Arvet efter dig och författaren Jojo Moyes uppger att hon skrivit uppföljaren efter önskemål från läsare och hon tackar också alla dessa läsare i bokens slut. 

Will Traynor är död, Lou lever. Det har gått ett -och ett halvt år sedan Will avslutade sitt liv på en klinik Schweiz. Lou mår fortfarande dåligt över det som hände och att hon inte lyckades få Will att välja livet istället för döden. Hon har fått ett arv efter honom som hon använt till en lägenhet i centrala London efter att hon spenderat ett drygt år utomlands. Hon arbetar nu på en bar på Heathrow där hon tvingas bära en älvlik uniform och peruk. Hela Lou känns ganska misslyckad när boken börjar, precis som i Livet efter dig. Sedan börjar det hända grejer! Lou skadar sig allvarligt, alla tror det är självmordsförsök, hon träffar en man och det dyker plötsligt upp en person som hävdar att hon är från Wills förflutna.

Jag ska villigt erkänna att jag tänkte sluta läsa boken när jag läst knappt hundra sidor, men jag bestämde mig för att fortsätta och avslutade boken. Jojo Moyes säger att hon skrivit boken efter önskemål från läsarna. Jag tycker att det känns som att hon skrivit den för att kunna dra in ett stort royalty efter succén med Livet efter dig, men kanske är jag krass när jag tänker så. Läsa den? Tja, vill man ha något lättläst som inte kommer att lämna några större spår i ditt minne kan du läsa denna uppföljare.

                                                  Arvet efter dig


ANNONS
Av Viktoria - 26 januari 2016 18:36

Inspirerad av Vi Läsers Kära, Sverige har jag skrivit ett brev till landet i mitt hjärta.


Jag var förälskad i dig långt innan vi första gången sågs. Jag hade förälskat mig i dig genom litteraturen. Genom Agatha Christie, systrarna Brontë, Jane Austen, Arthur Conan Doyle, Evelyn Waugh, E.M Forster och många andra av dina lysande författare.
Under många år lärde jag känna dig genom din litteratur, film och ditt språk. För jag förfördes tidigt av känslan att kunna göra mig förstådd på ditt språk, inte bara hos dig men även på många andra platser runt om i världen. Att behärska ditt språk med mängder av vackra ord den dag då jag äntligen skulle möta dig.
Så kom äntligen den dagen. Sällan för att inte säga aldrig, har jag varit så exalterad över en resa. Jag skulle möta dig för första gången, det råkade bli en ljummen novemberdag. Jag anlände från flygplatsen till Hyde Park Corner. Att där få möta dig var en ynnest. Jag kände att jag stod nära ditt hjärta.
Första gången du lät en av alla dina pubar omsluta mig var jag för alltid din. Att omfamnas av värmen och gemytligheten, av lokalbefolkningen och stämningen fick mig att förstå att det var detta jag sökt.
Nästa gång vi sågs var i din norra del, i Manchester. Och efter det har vi återsetts många gånger. Jag har besökt dig på många av dina platser genom åren. Och min kärlek har inte svalnat, tvärtom har den växt och blivit stark och solid som en av dina gamla ekar. Jag ser mig bli gammal med dig i mitt hjärta. Att vi kommer att ses många, många gånger till. Till dess skålar jag för dig och lovar att vi ses snart igen.
Kärlek från Viktoria

ANNONS
Av Viktoria - 25 januari 2016 21:39

En av de bästa stunderna i januari var när Vi Läser damp ned i brevlådan förra veckan. Jag blir alltid lika glad och läser tidningen i sessioner under flera dagar, ibland veckor. Ikväll har jag nått fram till det fantastiskt vackra inslaget Kära, Sverige där en utländskt författare skriver ett brev till Sverige, jag har skrivit om det här i boklådan tidigare. I årets först nummer av Vi Läser är det kanadensiska författaren Kim Thúy som skriver ett brev från hemstaden Montreal till Sverige. Jag vill citera ett stycke ur brevet, men försök att läsa det i sin helhet om du får möjlighet:
---
"Jag älskar Paris för dess balkonger, Edinburgh för dess poesimuseum, Saigon för dess bouganvillea, men Malmö för dess bibliotek och ditt Lund för en kärlekshistoria framviskad av en professor..."
---
Jag njuter.

Av Viktoria - 20 januari 2016 16:27

Jag är sedan drygt tjugo år tillbaka Sherlock Holmes-frälst och Sir Arthur Conan Doyle är en för mig en stor idol. Första boken jag läste med min stora hjälte, Sherlock, var Baskervilles hund och jag blev helt frälst. Ett snabbt besök på biblioteket genererade i att jag hade med mig allt med Sherlock som biblioteket hade hem. Sedan dess, detta var 1994, har jag läst om böckerna och novellerna ett stort antal gånger; både på svenska och på engelska. För som det oftast är ger det en extra nyans att få läsa böcker på originalspråk om man har möjlighet. Jag har även sett Sherlock på TV i olika tappningar och föll handlöst för Jeremy Bretts tolkning av den stora deckarhjälten när SVT sände serien. När Robert Downey JR drog på sig Sherlock-rollen med Jude Law som Watson i actionfilmer baserade på historierna var jag lycklig! Och när sedan BBC´s Sherlock kom med Sherlock och Watson i ett nutida England blev jag helt förförd. För även för en konservativ läsare/tittare som jag kunde inte låta bli att handlöst falla för Benedict Cumberbatch knivskarpa skildring av detektiven i dagens London med Martin Freeman som en lugn men mycket smart Watson. När BBC sedan meddelade att en film, The abominable bride, med Cumberbatch och Freeman skulle spelas in med detektiverna i 1890-talets London var lyckan fullständig. Så, kära läsare, på lördag smäller det! SVT visar filmen på ettan klockan 21:00 och då vet jag en viss Sherlock-nörd som tjingpaxat TV:n.

                                        Bildresultat för sherlock holmes bbc

Av Viktoria - 18 januari 2016 12:15

DN:s Lotta Olsson är för mig en idol. Hon tipsar bland annat om böcker i Dagens Nyheters Boklördag. I lördags tipsade hon om pocketböcker och då bland annat Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam som var en av mina största läsupplevelser under 2015. Jag har klistrat in länken till tipset här: http://www.dn.se/kultur-noje/lotta-olssons-nya-pockettips/


Själv vill jag tipsa om att läsa Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj, om du inte ännu läst den, även den finns nu i pocket.

Av Viktoria - 12 januari 2016 20:21

En hjälprecensent i arbete.

Av Viktoria - 10 januari 2016 14:58

                                           Fyren mellan haven : roman

Tom är krigshjälten från första världskriget som återvänder hem till Australien och söker arbete som fyrvaktare. Han får placering på den ensliga ön Janus en dagsresa från fastlandet och närmsta stad Point Partageuse. Redan när Tom anländer till Point Partageuse träffar han Isabel som står i hamnen och matar fiskmåsar med bröd. De träffas ytterligare en gång innan Tom åker ut till Janus och blir borta ett halv år. Efter tre månader kommer proviantbåten till honom och med sig har de då ett brev från Isabel. Och på den vägen är det, tycke uppstår och de gifter sig. Isabel finner sig snabbt till rätta som fyrhustru på en ensam ö mitt i havet. De försöker få barn men alla graviditeter leder till missfall. Efter det tredje, och sista missfallet, händer plötsligt det mest oväntade. En liten båt med en död man och ett spädbarn flyter i land på Janus. Paret bestämmer sig för att behålla barnet, efter Isabels idoga tjatande, och rapportera in att de fått ett barn och på så vis blir flickan deras. Föga anar de konsekvenserna för sitt beslut.

Det här är boken till denna månads bokcirkel. Helt klart läsvärd! Det ska bli mycket roligt att höra vad de andra tyckt om boken. Själv kommer jag att rekommendera den till de som önskar läsa en hederlig roman, utan spänning eller erotiska inslag.

Av Viktoria - 7 januari 2016 10:06

Att ens barn känner sina föräldrar väl visar sig tydligt ibland; i förrgår fick jag en liten Sherlock av min son och igår ett par mycket talande strumpor av min dotter. Glädje och kärlek är mina känslor!

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se