Direktlänk till inlägg 9 januari 2019

Binas historia

Av Viktoria - Onsdag 9 jan 06:22


                                     Binas historia


Jag har, som jag tidigare skrivit om, flera gånger, ynnesten att vara med i en bokcirkel tillsammans med sex andra kvinnor. Vi läser allt mellan himmel och jord, allt utom deckare för cirkeln startade för att några i cirkeln ville komma ifrån deckarträsket. Vi har gjort ett undantag och läst Kerstin Ekmans fantastiska Händelser vid vatten för några år sedan. 

Till nästa träff ska vi läsa Binas historia av Maja Lunde. För det första en norsk författare, wow! Jag har nog inte läst något norskt sedan jag läste Dinas bok av Herbjörg Wassmo. Nu utspelar sig Binas historia inte alls i Norge, det enda som nämns om Norge är norskt virke. Boken utspelar sig i Herfordshire i England under 1852, i U.S.A., Ohio, under år 2007 och i Kina år 2098, i distrikt 242, jag återkommer till det. I England träffar vi William, en man med stora drömmar om forskning och med en allt för stor familj som han behöver försörja. Han är en känslig själ som haft möjlighet att vara forskningsassistent till en stor forskare i byn men fallerat och har bestämt sig för att aldrig mer gå upp ur sängen. Han har stora förhoppningar till sitt äldsta barn och den enda sonen, Edmund. Edmund själv har helt andra planer än att studera vidare som pappan vill, det förstår man snabbt som läsare medans William är blind för sonens liv och leverne. Att äldsta dottern Georgia däremot vill läsa vidare och är mycket intresserad av det pappan gör, när han väl tar sig ur sängen, märker han inte alls till en början. När William tar sig upp ur sängen gör han det för att börja forska på bin och dess samhälle. Han uppfinner en ny sorts kupa som ska underlätta för biodlare och för att bina ska ha det så bra som möjligt, och vid hans sida finns hela tiden Georgia. 

I Ohio träffar vi George som är biodlare till professionen, han har en stor gård med massor av bikupor som alla är byggda för hand efter en ritning som en släkting tog med sig från England när denne emigrerade till U.S.A mer än hundra år tidigare. Ritningen har följt släkten sedan dess och alla män har i rakt nedstigande led varit biodlare. George i sin tur har sonen Tom som han sätter ett stort hopp till ska ta över gården, precis som det ska vara. Tom själv är intresserad av helt andra saker än att ta över biodlingarna och gården. George försöker tvinga sin son att jobba på gården vilket Tom gör mycket ovilligt, till en början. 

I Kina träffar vi Tao som arbetar som pollinerare i träd, detta då alla bin dött ut under 2000-talet och människan nu får lov att vara pollinerare. Staten är uppbyggd i distrikt som styrs med järnhand. Det liknar till viss del hur det är i Hungerspelen. Tao är gift med Kuan och de har sonen Wei-Wen, en tre åring som Tao har stora förhoppningar om. Hon vill att han ska slippa spendera hela sitt liv som pollinerare för det är hela livet, barnen får börja som pollinerare när de är åtta år om de inte visar på hög intligens som gör att de kan få högre tjänster i samhället. 

Binas historia fick mig att fastna och inte kunna sluta läsa. Hur skulle dessa tre olika historier om bin i helt olika tider kunna vävas ihop? Hur skulle det gå för de olika karaktärerna? 

Jag rekommenderar Binas historia varmt och ser fram emot en kväll vecka fem när vi ska träffas och diskutera boken. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Onsdag 16 jan 14:09

Jag laddade ned Nuckan av Malin Lindroth för ganska länge sedan och så har det inte blivit av att läsa den förrän nu. Och vilken tur att jag kom mig för att läsa fantastiska Nuckan!  Malin Lindroth skriver om sitt eget liv som ensamstående, ofrivil...

Av Viktoria - Tisdag 15 jan 15:23

1920 kom Agatha Christies första deckare, The mysterious Affair at Styles, ut i U.S.A. och året efter i Storbritanninen och hon introducerade Hercule Poirot, som skulle komma att bli en av världens kändaste privatdetektiver. Nio år senare ges boken u...

Av Viktoria - Lördag 5 jan 21:13

Jag fick ett pussel i julklapp och jag älskar att pussla och lyssna på bok under tiden, nöje med nöje så att säga. Jag har således pusslat en del sedan nyårsdagen, då det påbörjades, och lyssnat på Why didn't they ask Evans? av Agatha Christie. En de...

Av Viktoria - Onsdag 2 jan 16:49

2017 fick jag möjligheten att läsa Mikaela Nykvist bok Rök i fjärran och i slutet av 2018 fick jag även hennes andra bok Förändrad och bränd i brevlådan. Jag har inte kunnat läsa så mycket under hösten på grund av sjukdom men nu har jag slukat Föränd...

Av Viktoria - Onsdag 2 jan 08:04

Att tvätta bilen på nyårsdagen tänkte jag var en eminent idé. Ingen kö och snabbt gjort, trodde jag ja. Så var det inte, ganska många fler än jag hade samma idé som jag under förmiddagen. Således blev jag sittande i kö i en kall bil. Tur nog var den ...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se