Direktlänk till inlägg 31 december 2018

Sad cypress (Samvetskval)

Av Viktoria - 31 december 2018 08:05

Ibland, inte ofta, upplever jag när jag läser, eller lyssnar på, en Agatha Christie att jag aldrig läst den tidigare. Så var det med Sad Cypress (Samvetskval på svenska) när jag igår hade horisontalläge mest hela dagen och iklädd hörlurar spenderade min dag i soffan. Det lustiga är att när jag sen googlade boken och ser bilder på den känner jag inte heller igen den, vare sig i engelsk utgivning eller svensk. Den visar sig också vara filmatiserad. Det kan vara min cellgiftshjärna som spelar mig ett spratt men vad jag vet har jag aldrig läst boken tidigare och det är mycket roligt att få uppleva en "ny" Agataha Christie när jag som stort fan läst det mesta. 

Sad cypress är annorlunda än Christies deckare brukar vara. Den börjar med man som läsare är i rätten och får tankarna från den anklagade, Elinor Carlisle. Hon är anklagad för att ha giftmördat den vackra Mary Gerrard på grund av svartsjuka. Elinor har varit förlovad med Roddy Welman, kusin till Elinor genom ingifte i släkten, som sedan fallit huvudstupa för den vackra Mary. Mary som bor i samma by som Elinors och Roddys faster Laura, en rik änka som inte har andra släktingar än Elinor och Roddy och som hela deras liv försäkrat dem om att det är de som kommer att ärva hennes förmögenhet. 

Efter att man fått vara i Elinors tankar i inledningen hamnar man sedan som läsare i Poirots undersökning för att finna bevis att Elinor är oskyldig. Det är byns läkare, Peter Lord, som kontaktat Poirot och bett honom undersöka fallet då han är övertygad om att Elinor är oskyldig. Hur Poiorot än gör pekar allt på Elinor och han får ett knivigt fall att bita i som har trådar ut i Europa och vidare till annan kontinent. 

En mycket bra Christie som rekommenderas varmt! På svenska verkar senaste utgivningen ha varit 1988 men den finns på ett och annat antikvariat, som ljudbok finns den på engelska på Nextory. Ta inte fel och råka läs August Strinbergs Samvetskval, det är något helt annat...


                                     Bildresultat för sad cypress

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Onsdag 16 jan 14:09

Jag laddade ned Nuckan av Malin Lindroth för ganska länge sedan och så har det inte blivit av att läsa den förrän nu. Och vilken tur att jag kom mig för att läsa fantastiska Nuckan!  Malin Lindroth skriver om sitt eget liv som ensamstående, ofrivil...

Av Viktoria - Tisdag 15 jan 15:23

1920 kom Agatha Christies första deckare, The mysterious Affair at Styles, ut i U.S.A. och året efter i Storbritanninen och hon introducerade Hercule Poirot, som skulle komma att bli en av världens kändaste privatdetektiver. Nio år senare ges boken u...

Av Viktoria - Onsdag 9 jan 06:22

                                          Jag har, som jag tidigare skrivit om, flera gånger, ynnesten att vara med i en bokcirkel tillsammans med sex andra kvinnor. Vi läser allt mellan himmel och jord, allt utom deckare för cirkeln startade f...

Av Viktoria - Lördag 5 jan 21:13

Jag fick ett pussel i julklapp och jag älskar att pussla och lyssna på bok under tiden, nöje med nöje så att säga. Jag har således pusslat en del sedan nyårsdagen, då det påbörjades, och lyssnat på Why didn't they ask Evans? av Agatha Christie. En de...

Av Viktoria - Onsdag 2 jan 16:49

2017 fick jag möjligheten att läsa Mikaela Nykvist bok Rök i fjärran och i slutet av 2018 fick jag även hennes andra bok Förändrad och bränd i brevlådan. Jag har inte kunnat läsa så mycket under hösten på grund av sjukdom men nu har jag slukat Föränd...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se