Direktlänk till inlägg 11 oktober 2016

(M)ornitolgen

Av Viktoria - 11 oktober 2016 19:11

Moa Öhman är sjutton år och bor med sin pappa, Susanne och lillebror Lucas i Stockholm. Hon är bästis med Otto, hon har en före detta pojkvän (Vispen) som hon gör allt för att undvika och hon har ingen mamma. Moas mamma lämnade Moa och hennes pappa när Moa var två och har aldrig hört av sig efter det. Men plötsligt en dag när Moa kommer hem berättar hennes pappa att mamma Hedvig har hört av sig. Detta rör inte Moa i ryggen, hon struntar väl i en främmande människa som sägs vara hennes mamma. Men Otto får henne på andra tankar. Han uppmanar Moa att kontakta Hedvig, hon har ju åtminstone en mamma till skillnad mot honom. Ottos mamma dog när Otto var yngre. Moa bestämmer sig således för att träffa sin mamma, en gång i fem dagar över midsommar, inget mer. Som ett bra kamouflage kommer Otto på att Moa ska låtsas vara ornitolog (fågelskådare) för att kunna säga till Hedvig att hon kommer enbart för att göra ett skolarbete (över sommaren) om fåglar. Egentligen är Hedvig det enda Moa ämnar skåda för att kunna ta reda på mer om henne och varför hon lämnade Moa och hennes pappa. Således blir hon (m)ornitolog iklädd kläder som Otto läst att en fågelskådare ska ha på sig, sätter sig på tåget och åker till sin mamma som bor långt i in skogen någonstans i Sverige.

Hur resten går tänker jag inte avslöja men Johanna Thydell har ytterligare en gång visat på att hon är en fantastisk skildare av ungdomars tankar och liv. Med (M)ornitologen skapar hon en ungdomsroman med ett stänk av humor, ett stort allvar och en fin berättelse om en tjej som söker finna en förklaring varför hon blev övergiven.


                                  MornitologenRec.ex och bild från förlaget


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Onsdag 12 dec 16:42

Vi har till bokcirkeln idag läst Flickorna av Emma Cline. En bok som jag blev mycket glad över att en av mina bokvänner valde då jag tänkt läsa den men det aldrig blivit av. Det är 1969 och 14-åriga Evie är uttråkad på sommarlovet. Hon bor i San Fr...

Av Viktoria - Söndag 9 dec 08:44

                                                    Jag lyssnar, lyssnar och lyssnar på böcker just nu. Lyssnar medans jag vilar, medans jag pusslar, medans jag lagar mat, medans jag gör allt möjligt. Detta då jag inter riktigt får till läsningen...

Av Viktoria - Torsdag 8 nov 15:04

Det var ganska länge sedan jag läste en bok där jag skrattat rakt ut men det har jag gjort när jag läst En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell. Shaun driver ett antikvariat i en mindre stad, Wigtown, i Skottland, ett bortglömt hörn av Skottland som ...

Av Viktoria - Torsdag 8 nov 06:14


Igår när jag kom hem låg det ett bokbrev från Finland i min brevlåda. Det kom från Mikaela Nykvist var debutroman, Rök i fjärran, jag hade den stora äran att få av henne och läsa. Nu har hennes andra roman kommit, en uppföljare till Rök i fjärran och...

Av Viktoria - Onsdag 10 okt 17:30


Sonen fixar middagen och poppar Spotify. Då tar jag ett glas vin, lite ost och läser tidningen. Plötsligt är Sylvia Plath i mitt kök. En oktoberkväll 2018 när familjen är som i ett vakuum i väntan på hur sjukdomen levt vidare och vad som kommer hända...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se