Direktlänk till inlägg 11 oktober 2016

(M)ornitolgen

Av Viktoria - 11 oktober 2016 19:11

Moa Öhman är sjutton år och bor med sin pappa, Susanne och lillebror Lucas i Stockholm. Hon är bästis med Otto, hon har en före detta pojkvän (Vispen) som hon gör allt för att undvika och hon har ingen mamma. Moas mamma lämnade Moa och hennes pappa när Moa var två och har aldrig hört av sig efter det. Men plötsligt en dag när Moa kommer hem berättar hennes pappa att mamma Hedvig har hört av sig. Detta rör inte Moa i ryggen, hon struntar väl i en främmande människa som sägs vara hennes mamma. Men Otto får henne på andra tankar. Han uppmanar Moa att kontakta Hedvig, hon har ju åtminstone en mamma till skillnad mot honom. Ottos mamma dog när Otto var yngre. Moa bestämmer sig således för att träffa sin mamma, en gång i fem dagar över midsommar, inget mer. Som ett bra kamouflage kommer Otto på att Moa ska låtsas vara ornitolog (fågelskådare) för att kunna säga till Hedvig att hon kommer enbart för att göra ett skolarbete (över sommaren) om fåglar. Egentligen är Hedvig det enda Moa ämnar skåda för att kunna ta reda på mer om henne och varför hon lämnade Moa och hennes pappa. Således blir hon (m)ornitolog iklädd kläder som Otto läst att en fågelskådare ska ha på sig, sätter sig på tåget och åker till sin mamma som bor långt i in skogen någonstans i Sverige.

Hur resten går tänker jag inte avslöja men Johanna Thydell har ytterligare en gång visat på att hon är en fantastisk skildare av ungdomars tankar och liv. Med (M)ornitologen skapar hon en ungdomsroman med ett stänk av humor, ett stort allvar och en fin berättelse om en tjej som söker finna en förklaring varför hon blev övergiven.


                                  MornitologenRec.ex och bild från förlaget


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Onsdag 10 okt 17:30


Sonen fixar middagen och poppar Spotify. Då tar jag ett glas vin, lite ost och läser tidningen. Plötsligt är Sylvia Plath i mitt kök. En oktoberkväll 2018 när familjen är som i ett vakuum i väntan på hur sjukdomen levt vidare och vad som kommer hända...

Av Viktoria - Lördag 29 sept 15:10

                                    Bild från förlaget Anne Cleeves deckare från Shetlandöarna med detektiven Jimmy Perez i huvudrollen är onekligen några av mina favoriter. Alldeles nyligen har en ny Cleeves kommit ut på svenska, Vild eld, och jag...

Av Viktoria - Lördag 8 sept 22:25


Jag har rätt mycket med mig själv just nu men mitt i allt det är jag alldeles uppe i allt kring valet. DN var legat på köksbordet hela dagen men först nu, efter 22:00, finner jag ro att bläddra i den. Först ser jag Heidi Fried och allt hon gör och på...

Av Viktoria - Söndag 5 aug 11:45


Igår kring lunch stod jag på biblioteket här i Eskilstuna och efterfrågade Mörkögda augustinatt av Maria Lang, den hade de inte längre. För gammal, hade utgått ur sortimentet. Det gjorde inget, det var ett spontanryck att läsa den nu när augusti är h...

Av Viktoria - Lördag 4 aug 16:51


Peter May har kommit med en ny bok I'll keep you safe, den har just kommit på svenska med titeln Harris tweed, och den är precis lika bra som alla hans tidigare böcker.  Den här gången handlar det om paret Niamh och Ruairdh Macfarlane som driver et...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se