Direktlänk till inlägg 5 oktober 2013

Rörgast

Av Viktoria - 5 oktober 2013 16:05

Johan Theorin säger att Rörgast är den avslutande, och fjärde delen, av de deckare han skrivit med Öland som fond. Men jag undrar jag när seriens hjälte Gerolf Davidsson trots sin höga ålder och sina krämpor ändå står kvar som en stadig fura i den Öländska myllan…

Det är sommar på Öland och Öland fylls av turister och familjen Kloss gnuggar händerna åt att deras resort fylls av semesterfirare. Kloss är norra Ölands rika familj med strandvillor och den största campingen med tillhörande stugby och hotell. Familjens svarta får, Niclas, anländer till ön strax innan midsommar med sina barn, Mats och Jonas. Man märker snabbt att de är där mer eller mindre på nåder och att deras farbror Kent är familjens överhuvud tillsammans med fastern Veronica. 

Jonas är den som en natt dyker upp i Gerlofs fiskebod skrämd till fasa av att ha hamnat på ett skepp med vandrande vålnader och en man med yxa. Gerlof tar Jonas berättelse på allvar och kontaktar polisen som tar det mer eller mindre som en fantasi av den 12-åriga Jonas. Gerlof tror dock på honom och börjar luska i historien tillsammans med sin gamle vän John.

Skumtimmen pendlar mellan sommaren 1999 på Öland och Sovjetunionen från 1930-talet fram till 1999. Under 30-talet emigrerar en ung pojke tillsammans med sin far ”till den nya världen”, som den unga pojken tror är U.S.A., från Öland till Sovjet där han får slita hårt som pojke och får snabbt bli man. Det är den pojken som återvänder till Öland sommaren 1999, nu som en gammal man, för att hämnas att han inte fått ut det arv han har rätt till och detta gör han genom att döda och sprida rädsla runt byn Stenvik.  Gerlof är den som börjar förstå varför mannen återkommit till Öland och vem han är. Gerlof har själv träffat mannen när de båda var unga pojkar och de delade då en mycket hemsk upplevelse.

Skumtimmen är, precis som Theorins tidigare deckare med Gerlof Davidsson och hans Öland i huvudrollerna, välskriven och mycket bra. En deckare att dela höstmörkret med och drömma om Öland.


                                                 Bild och recensionexemplar från förlaget

 
ANNONS
 
boksnoken

boksnoken

10 oktober 2013 21:30

Ska införskaffas snarast!

Går lite ssgt med mitt läsande för tillfället, vet inte varför...

http://boksnoken.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Söndag 24 juni 15:18

Ofta trillar jag över ett tips här och där om böcker att läsa. Var jag hittade tipset om Vi som älskade vet jag inte men läst den har jag. Den handlar om Grace och Matt som träffas när Matt flyttar in i samma studentkorridor i New York som Grace reda...

Av Viktoria - Torsdag 24 maj 16:50

När jag såg omslaget till Mördarens mamma associerade jag omedelbart till Mothering Sunday. När jag sedan läste baksidestexten var det allt annat än likt. Ida Linde har skrivit en tät skildring av en ensam mammas liv efter att sonen blivit dömd till ...

Av Viktoria - Söndag 13 maj 08:25

Boken att läsa till nästa bokcirkel är De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru. Att jag inte läst boken tidigare är för mig ett stort frågetecken.  Det börjar i en lite seriebutik i Göteborg där en mohammedkarikatyr-tecknare s...

Av Viktoria - Tisdag 8 maj 06:20

Ofta återvänder jag, som jag berättat om tidigare, till Agatha Christie och läser om och om igen. Denna gång hamnade valet på Ett karibiskt mysterium efter att ha läst Nemesis precis innan och Nemises utspelar sig året efter Ett karibiskt mysterium. ...

Av Viktoria - Tisdag 24 april 07:59

Ibland rusar jag in på bibilioteket för att lämna en bok mellan två möten men jag brukar alltid finna mig stå och titta på korttidsutlåningshyllan och där hittar jag nästan alltid något. Sist jag stod där hade jag med mig Damkören i Chilbury av Jenni...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se