Direktlänk till inlägg 5 oktober 2013

Rörgast

Av Viktoria - 5 oktober 2013 16:05

Johan Theorin säger att Rörgast är den avslutande, och fjärde delen, av de deckare han skrivit med Öland som fond. Men jag undrar jag när seriens hjälte Gerolf Davidsson trots sin höga ålder och sina krämpor ändå står kvar som en stadig fura i den Öländska myllan…

Det är sommar på Öland och Öland fylls av turister och familjen Kloss gnuggar händerna åt att deras resort fylls av semesterfirare. Kloss är norra Ölands rika familj med strandvillor och den största campingen med tillhörande stugby och hotell. Familjens svarta får, Niclas, anländer till ön strax innan midsommar med sina barn, Mats och Jonas. Man märker snabbt att de är där mer eller mindre på nåder och att deras farbror Kent är familjens överhuvud tillsammans med fastern Veronica. 

Jonas är den som en natt dyker upp i Gerlofs fiskebod skrämd till fasa av att ha hamnat på ett skepp med vandrande vålnader och en man med yxa. Gerlof tar Jonas berättelse på allvar och kontaktar polisen som tar det mer eller mindre som en fantasi av den 12-åriga Jonas. Gerlof tror dock på honom och börjar luska i historien tillsammans med sin gamle vän John.

Skumtimmen pendlar mellan sommaren 1999 på Öland och Sovjetunionen från 1930-talet fram till 1999. Under 30-talet emigrerar en ung pojke tillsammans med sin far ”till den nya världen”, som den unga pojken tror är U.S.A., från Öland till Sovjet där han får slita hårt som pojke och får snabbt bli man. Det är den pojken som återvänder till Öland sommaren 1999, nu som en gammal man, för att hämnas att han inte fått ut det arv han har rätt till och detta gör han genom att döda och sprida rädsla runt byn Stenvik.  Gerlof är den som börjar förstå varför mannen återkommit till Öland och vem han är. Gerlof har själv träffat mannen när de båda var unga pojkar och de delade då en mycket hemsk upplevelse.

Skumtimmen är, precis som Theorins tidigare deckare med Gerlof Davidsson och hans Öland i huvudrollerna, välskriven och mycket bra. En deckare att dela höstmörkret med och drömma om Öland.


                                                 Bild och recensionexemplar från förlaget

 
ANNONS
 
boksnoken

boksnoken

10 oktober 2013 21:30

Ska införskaffas snarast!

Går lite ssgt med mitt läsande för tillfället, vet inte varför...

http://boksnoken.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Lördag 8 sept 22:25


Jag har rätt mycket med mig själv just nu men mitt i allt det är jag alldeles uppe i allt kring valet. DN var legat på köksbordet hela dagen men först nu, efter 22:00, finner jag ro att bläddra i den. Först ser jag Heidi Fried och allt hon gör och på...

Av Viktoria - Söndag 5 aug 11:45


Igår kring lunch stod jag på biblioteket här i Eskilstuna och efterfrågade Mörkögda augustinatt av Maria Lang, den hade de inte längre. För gammal, hade utgått ur sortimentet. Det gjorde inget, det var ett spontanryck att läsa den nu när augusti är h...

Av Viktoria - Lördag 4 aug 16:51


Peter May har kommit med en ny bok I'll keep you safe, den har just kommit på svenska med titeln Harris tweed, och den är precis lika bra som alla hans tidigare böcker.  Den här gången handlar det om paret Niamh och Ruairdh Macfarlane som driver et...

Av Viktoria - Torsdag 2 aug 09:52

Full av förväntan var jag när jag började läsa Mysteriet på Ashtall av Jessica Fellows, inte lika entusiastisk var jag när jag väl var klar.  Den har presenterats som en deckare i Christies fotspår i Downton Abbey-miljö vilket bådade gott. Dock tycke...

Av Viktoria - Söndag 24 juni 15:18

Ofta trillar jag över ett tips här och där om böcker att läsa. Var jag hittade tipset om Vi som älskade vet jag inte men läst den har jag. Den handlar om Grace och Matt som träffas när Matt flyttar in i samma studentkorridor i New York som Grace reda...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se