Direktlänk till inlägg 5 oktober 2013

Rörgast

Av Viktoria - 5 oktober 2013 16:05

Johan Theorin säger att Rörgast är den avslutande, och fjärde delen, av de deckare han skrivit med Öland som fond. Men jag undrar jag när seriens hjälte Gerolf Davidsson trots sin höga ålder och sina krämpor ändå står kvar som en stadig fura i den Öländska myllan…

Det är sommar på Öland och Öland fylls av turister och familjen Kloss gnuggar händerna åt att deras resort fylls av semesterfirare. Kloss är norra Ölands rika familj med strandvillor och den största campingen med tillhörande stugby och hotell. Familjens svarta får, Niclas, anländer till ön strax innan midsommar med sina barn, Mats och Jonas. Man märker snabbt att de är där mer eller mindre på nåder och att deras farbror Kent är familjens överhuvud tillsammans med fastern Veronica. 

Jonas är den som en natt dyker upp i Gerlofs fiskebod skrämd till fasa av att ha hamnat på ett skepp med vandrande vålnader och en man med yxa. Gerlof tar Jonas berättelse på allvar och kontaktar polisen som tar det mer eller mindre som en fantasi av den 12-åriga Jonas. Gerlof tror dock på honom och börjar luska i historien tillsammans med sin gamle vän John.

Skumtimmen pendlar mellan sommaren 1999 på Öland och Sovjetunionen från 1930-talet fram till 1999. Under 30-talet emigrerar en ung pojke tillsammans med sin far ”till den nya världen”, som den unga pojken tror är U.S.A., från Öland till Sovjet där han får slita hårt som pojke och får snabbt bli man. Det är den pojken som återvänder till Öland sommaren 1999, nu som en gammal man, för att hämnas att han inte fått ut det arv han har rätt till och detta gör han genom att döda och sprida rädsla runt byn Stenvik.  Gerlof är den som börjar förstå varför mannen återkommit till Öland och vem han är. Gerlof har själv träffat mannen när de båda var unga pojkar och de delade då en mycket hemsk upplevelse.

Skumtimmen är, precis som Theorins tidigare deckare med Gerlof Davidsson och hans Öland i huvudrollerna, välskriven och mycket bra. En deckare att dela höstmörkret med och drömma om Öland.


                                                 Bild och recensionexemplar från förlaget

 
ANNONS
 
boksnoken

boksnoken

10 oktober 2013 21:30

Ska införskaffas snarast!

Går lite ssgt med mitt läsande för tillfället, vet inte varför...

http://boksnoken.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Onsdag 12 dec 16:42

Vi har till bokcirkeln idag läst Flickorna av Emma Cline. En bok som jag blev mycket glad över att en av mina bokvänner valde då jag tänkt läsa den men det aldrig blivit av. Det är 1969 och 14-åriga Evie är uttråkad på sommarlovet. Hon bor i San Fr...

Av Viktoria - Söndag 9 dec 08:44

                                                    Jag lyssnar, lyssnar och lyssnar på böcker just nu. Lyssnar medans jag vilar, medans jag pusslar, medans jag lagar mat, medans jag gör allt möjligt. Detta då jag inter riktigt får till läsningen...

Av Viktoria - Torsdag 8 nov 15:04

Det var ganska länge sedan jag läste en bok där jag skrattat rakt ut men det har jag gjort när jag läst En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell. Shaun driver ett antikvariat i en mindre stad, Wigtown, i Skottland, ett bortglömt hörn av Skottland som ...

Av Viktoria - Torsdag 8 nov 06:14


Igår när jag kom hem låg det ett bokbrev från Finland i min brevlåda. Det kom från Mikaela Nykvist var debutroman, Rök i fjärran, jag hade den stora äran att få av henne och läsa. Nu har hennes andra roman kommit, en uppföljare till Rök i fjärran och...

Av Viktoria - Onsdag 10 okt 17:30


Sonen fixar middagen och poppar Spotify. Då tar jag ett glas vin, lite ost och läser tidningen. Plötsligt är Sylvia Plath i mitt kök. En oktoberkväll 2018 när familjen är som i ett vakuum i väntan på hur sjukdomen levt vidare och vad som kommer hända...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se