Alla inlägg under juni 2012

Av Viktoria - 1 juni 2012 17:29

Carin Gerhardsens femte deckare, Gideons ring, om Hammarbypoliserna håller samma kvalitet som de fyra första böckerna.

En ung naken kvinna hittas sittande i en port på söder mitt i natten. Hon sitter utanför en man i 60-årsålderns dörr. Grannarna larmar polisen som kommer till platsen. De försöker få veta av kvinnan vem hon är och vad hon gör där, hon är dock helt tyst. Poliserna ringer på mannens, en John Gideon, dörr utan respons. Flickan tas till sjukhus och poliserna Petra och Hamad börjar förhöra grannarna om vad de sett. De vet inte så mycket om nattens händelse men de har mycket att berätta om grannen Gideon. Det pratas om att han är pedofil, bedriver koppleriverksamhet och är gubbsjuk. Detta grundar de på att det alltid varit ett "fasligt" spring på unga flickor in och ut ur lägenheten.

Flickan i trappan visar sig heta Veronica och har blivit våldtagen, hon har sprungit naken genom delar av Stockholm för att rädda sig undan förövarna. Hennes bror är tidigare fälld för övergrepp på en flicka. Det visar sig att brodern är förståndshandikappad och avgudar sin syster, han avskrivs dock inte från fallet så lätt. Man hittar misstänksamma handlingar kring honom och det föräldrarna uppger att de gjort tidpunkt Veronica blev överfallen. Samtidigt som man försöker nysta i vad som har hänt den frivilligt stumma Veronica undrar man var John Gideon tagit vägen. Han öppnar inte dörren när man ringer på och han svarar varken på hemtelefonen eller mobilen.

Mitt i all röra får polisen Hamad ett anonymt mejl  skrivet med mycket stavfel att polisen borde titta närmre på fallet med ett spädbarn som plötsligt dykt upp i Nämndöfjärden.

Som vanligt får man följa poliserna både på jobbet och på hemmaplan. Gerhardsen skriver så att man gärna vill läsa mer om poliserna och deras privata del av livet. Det är mänskliga karaktärer hon målar upp, både poliser, offer och gärningsmän. Ibland känns världen nattsvart, orättvis och för jävlig när man läser Gerhardsen, men ack så bra böcker!

                                       Omslagsbild: Gideons ringRecensionsexemplar och bild från förlaget

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards