Alla inlägg under mars 2012

Av Viktoria - 3 mars 2012 19:22

En dag förra veckan låg det här fina paketet i min brevlåda   Det var från förlaget Gilla böcker. Jag gillar böcker och jag gillar Gillar böckers sätt att skicka ut recensionsexemplar, jag blir som alldels extra glad över att hitta paket med snören i brevlådan. I det lilla paketet, som för övrigt väckte mycket nyfikenhet hos övriga familjen som även de var hemma och hade sportlov, låg boken Det borde finnas regler av Lina Arvidsson. En ungdomsbok som bitvis fått mig att skratta högt, vilket har gjort att mina elever under sin tystläsningslektion undrat vad det är jag läser. Det borde finnas regler handlar om Mia och Mirjam som är två 14-åriga tjejer och tillika bästisar. De har känt varandra sedan lågstadiet och kan varandra utantill. Mirjam är rödhårig, självsäker och snygg (det sistnämnda enligt Mia) Mia är mörk, osäker på sig själv och sitt utseende och mer tillbakadragen. Tillsammans är dessa tjejer ett bra team. Till det lilla teamet hör till och från också Karl som de känt jämt. Han balanserar de två tjejerna med sitt plugg, sin vetskap och sitt lugna sätt. Han vet om var alla fester hålls, berättar för tjejerna men hänger aldrig med dem dit.

Mia säger att hon bor "in the middle of nowhere", en småstade där det inte händer något. Alla i klassen, utom Mirjam förstås, är knäppa och tråkiga. Mamma är allt för gammal och trist och pappa har alkoholproblem men finns där när han har bra dagar. Plötsligt träffar Mia Vlad på en fest och hela hennes liv ställs på ända. Hon blir kär. Vlad visar intresse men har hela tiden tusen andra saker att göra vilket gör Mia osäker. Mirjam peppar men det hjälper som inte.

Det borde finnas regler är en bok om två högst vanliga 14-åringar som gör lite udda saker för att vara fjorton. Den går helt klart hem hos jämnåriga, det vill säga mina elever och jag har redan kö på mitt exemplar. Den är således läsvärd om man är vuxen och vill ha lite inblick i tonårsvärlden och om man är 14 år för att se att man är inte ensam om sina tankar och funderingar.

 

Av Viktoria - 1 mars 2012 16:31

De har funnit en hittills okänd novell av Charlotte Bronte. Manuset som varit försvunnet i 100 år hittades på Musée Royal de Mariemont i Bryssel. London Review of Bookshar publicerat novellen på sin hemsida där man kan läsa den på franska eller läsa och/eller lyssna på den på engelska:http://www.lrb.co.uk/v34/n05/charlotte-bronte/lingratitude  Härligt!

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards