Direktlänk till inlägg 21 januari 2012

En förlorad värld

Av Viktoria - 21 januari 2012 15:35

Jag har vissa favoritböcker som jag då och då läser om. En förlorad värld (Brideshead revisited) av Evelyn Waugh är en av dem. Förälskelsen började i början av 1990-talet då jag en sommar såg boken som TV-serie. Jag blev fast i den dekadenta tillvaron huvudpersonerna Charles och Sebastian lever i under sina studieår i Oxford under 1920-talet. De båda gestaltades av Jeremy Irons och Anthony Andrews som båda strålar i sina roller. Sedan gick några år och av en händelse snubblade jag över romanen som låg till grund till TV-serien. Jag läste den och jag var tillbaka i frälsningen jag hade känt den där sommaren för över tio år sedan. Att läsa om de två ynglingarnas liv och leverne gav mig ännu en nivå av glädje. Waugh har ett särledes vackert språk och översättaren har lyckats bra. Jag förförs av språket, karaktärerna och livet. I fonden till allt står, förutom Oxford, det stora godset Brideshead som bebos av Sebastians familj. Ett gigantiskt slott som varit i släkten Marchmain sedan urminnes tider. Charles kommer in i familjen som Sebastians vän och dras snabbt in i hela familjen. Sebastians yngre syster Julia gör ett djupt intryck på Charles och man får också följa Julia i en stor del av boken. I familjen finns också storebrodern Brideshead (japp, han är uppkallad efter godset), yngsta systern Cordelia, Lady Marchmain och i Venedig lever Lord Marchmain tillsammans med sin frilla Cora sedan många år. En komplex familj som Charles faller mer och mer för medan Sebastian utvecklar sitt drickande till alkoholism. Man får på håll följa Sebastian medan Charles liv är det som man får följa på nära håll.

Jag måste också berätta att jag strax efter jul köpte TV-serien på DVD för ynka 199:- och för de kronorna fick jag hela 11 timmars njutning. Jag har således just sett både serien och läst boken och jag kan då säga att serien följer boken i princip till punkt och pricka. Härligt! Läs denna bok, se TV-serien och njut. Undvik dock den relativt nyinspelade filmen, den är en besvikelse.

                                               En Förlorad Värld (pocket)


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Onsdag 10 okt 17:30


Sonen fixar middagen och poppar Spotify. Då tar jag ett glas vin, lite ost och läser tidningen. Plötsligt är Sylvia Plath i mitt kök. En oktoberkväll 2018 när familjen är som i ett vakuum i väntan på hur sjukdomen levt vidare och vad som kommer hända...

Av Viktoria - Lördag 29 sept 15:10

                                    Bild från förlaget Anne Cleeves deckare från Shetlandöarna med detektiven Jimmy Perez i huvudrollen är onekligen några av mina favoriter. Alldeles nyligen har en ny Cleeves kommit ut på svenska, Vild eld, och jag...

Av Viktoria - Lördag 8 sept 22:25


Jag har rätt mycket med mig själv just nu men mitt i allt det är jag alldeles uppe i allt kring valet. DN var legat på köksbordet hela dagen men först nu, efter 22:00, finner jag ro att bläddra i den. Först ser jag Heidi Fried och allt hon gör och på...

Av Viktoria - Söndag 5 aug 11:45


Igår kring lunch stod jag på biblioteket här i Eskilstuna och efterfrågade Mörkögda augustinatt av Maria Lang, den hade de inte längre. För gammal, hade utgått ur sortimentet. Det gjorde inget, det var ett spontanryck att läsa den nu när augusti är h...

Av Viktoria - Lördag 4 aug 16:51


Peter May har kommit med en ny bok I'll keep you safe, den har just kommit på svenska med titeln Harris tweed, och den är precis lika bra som alla hans tidigare böcker.  Den här gången handlar det om paret Niamh och Ruairdh Macfarlane som driver et...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se