Direktlänk till inlägg 14 september 2011

62 dagar

Av Viktoria - 14 september 2011 18:45

Ungdomsboken 62 dagar av Cilla Naumann får mig att tänka. Tänka på min egen ungdom och mina tankar om döden när jag var i mitten av tonåren. 62 dagar handlar om Tom och en sommar i hans liv. Det är första sommaren han får köra moped, han behöver inte sitta bakom Brorsan i år utan får köra själv. Han och hans familj är på landet, vid havet, som vanligt. De träffar samma kompisar som alla år, bofasta och sommargäster, mest sommargäster. De åker moppe kring samhället, badar i havet och leker kurragömma på kyrkogården om natten, precis som de har gjort i alla år. På dagarna ägnar de sig också mycket åt fotboll, alla är med. Lassemiss är bofast på orten och lite efterbliven, alla vet det ingen bryr sig, han får vara med precis som alla andra och ingen är elak mot honom. I samhället finns också sommarhemmet som är Baptisternas, de är aldrig med de andra, bara för sig själva. De har ett tält på en äng under en del av sommaren "bappetältet". Det är vid bappetältet det hemska händer, det som inte ska hända, det som egentiligen är ett busstreck men som senare klassas som mordbrand fast ingen dog. Feta rubriker i lokalpressen, skräck hos Tom, Brorsan och de andra grabbarna.

Det är Tom som är berättaren i 62 dagar. Han tänker mycket på döden genom hela boken, på mormor och morfar som dog strax efter varandra. På en död ekorre med maskar krypande i sig och om han tillsammans med kompisarna och Brorsan varit skyldig till en människas död. Det är en bok som gör mig tankfull och som jag tror kommer ligga kvar ett bra tag hos mig någonstans i bakhuvudet. Jag tror att en heldel av killarna bland mina elever kommer uppskatta denna bok.

Tack till Anna på Alfabeta för recensionsexemplaret av boken.

62 dagar


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Lördag 8 sept 22:25


Jag har rätt mycket med mig själv just nu men mitt i allt det är jag alldeles uppe i allt kring valet. DN var legat på köksbordet hela dagen men först nu, efter 22:00, finner jag ro att bläddra i den. Först ser jag Heidi Fried och allt hon gör och på...

Av Viktoria - Söndag 5 aug 11:45


Igår kring lunch stod jag på biblioteket här i Eskilstuna och efterfrågade Mörkögda augustinatt av Maria Lang, den hade de inte längre. För gammal, hade utgått ur sortimentet. Det gjorde inget, det var ett spontanryck att läsa den nu när augusti är h...

Av Viktoria - Lördag 4 aug 16:51


Peter May har kommit med en ny bok I'll keep you safe, den har just kommit på svenska med titeln Harris tweed, och den är precis lika bra som alla hans tidigare böcker.  Den här gången handlar det om paret Niamh och Ruairdh Macfarlane som driver et...

Av Viktoria - Torsdag 2 aug 09:52

Full av förväntan var jag när jag började läsa Mysteriet på Ashtall av Jessica Fellows, inte lika entusiastisk var jag när jag väl var klar.  Den har presenterats som en deckare i Christies fotspår i Downton Abbey-miljö vilket bådade gott. Dock tycke...

Av Viktoria - Söndag 24 juni 15:18

Ofta trillar jag över ett tips här och där om böcker att läsa. Var jag hittade tipset om Vi som älskade vet jag inte men läst den har jag. Den handlar om Grace och Matt som träffas när Matt flyttar in i samma studentkorridor i New York som Grace reda...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se