Direktlänk till inlägg 14 september 2011

62 dagar

Av Viktoria - 14 september 2011 18:45

Ungdomsboken 62 dagar av Cilla Naumann får mig att tänka. Tänka på min egen ungdom och mina tankar om döden när jag var i mitten av tonåren. 62 dagar handlar om Tom och en sommar i hans liv. Det är första sommaren han får köra moped, han behöver inte sitta bakom Brorsan i år utan får köra själv. Han och hans familj är på landet, vid havet, som vanligt. De träffar samma kompisar som alla år, bofasta och sommargäster, mest sommargäster. De åker moppe kring samhället, badar i havet och leker kurragömma på kyrkogården om natten, precis som de har gjort i alla år. På dagarna ägnar de sig också mycket åt fotboll, alla är med. Lassemiss är bofast på orten och lite efterbliven, alla vet det ingen bryr sig, han får vara med precis som alla andra och ingen är elak mot honom. I samhället finns också sommarhemmet som är Baptisternas, de är aldrig med de andra, bara för sig själva. De har ett tält på en äng under en del av sommaren "bappetältet". Det är vid bappetältet det hemska händer, det som inte ska hända, det som egentiligen är ett busstreck men som senare klassas som mordbrand fast ingen dog. Feta rubriker i lokalpressen, skräck hos Tom, Brorsan och de andra grabbarna.

Det är Tom som är berättaren i 62 dagar. Han tänker mycket på döden genom hela boken, på mormor och morfar som dog strax efter varandra. På en död ekorre med maskar krypande i sig och om han tillsammans med kompisarna och Brorsan varit skyldig till en människas död. Det är en bok som gör mig tankfull och som jag tror kommer ligga kvar ett bra tag hos mig någonstans i bakhuvudet. Jag tror att en heldel av killarna bland mina elever kommer uppskatta denna bok.

Tack till Anna på Alfabeta för recensionsexemplaret av boken.

62 dagar


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Torsdag 8 nov 15:04

Det var ganska länge sedan jag läste en bok där jag skrattat rakt ut men det har jag gjort när jag läst En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell. Shaun driver ett antikvariat i en mindre stad, Wigtown, i Skottland, ett bortglömt hörn av Skottland som ...

Av Viktoria - Torsdag 8 nov 06:14


Igår när jag kom hem låg det ett bokbrev från Finland i min brevlåda. Det kom från Mikaela Nykvist var debutroman, Rök i fjärran, jag hade den stora äran att få av henne och läsa. Nu har hennes andra roman kommit, en uppföljare till Rök i fjärran och...

Av Viktoria - Onsdag 10 okt 17:30


Sonen fixar middagen och poppar Spotify. Då tar jag ett glas vin, lite ost och läser tidningen. Plötsligt är Sylvia Plath i mitt kök. En oktoberkväll 2018 när familjen är som i ett vakuum i väntan på hur sjukdomen levt vidare och vad som kommer hända...

Av Viktoria - Lördag 29 sept 15:10

                                    Bild från förlaget Anne Cleeves deckare från Shetlandöarna med detektiven Jimmy Perez i huvudrollen är onekligen några av mina favoriter. Alldeles nyligen har en ny Cleeves kommit ut på svenska, Vild eld, och jag...

Av Viktoria - Lördag 8 sept 22:25


Jag har rätt mycket med mig själv just nu men mitt i allt det är jag alldeles uppe i allt kring valet. DN var legat på köksbordet hela dagen men först nu, efter 22:00, finner jag ro att bläddra i den. Först ser jag Heidi Fried och allt hon gör och på...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se