Direktlänk till inlägg 14 september 2011

Sötaste Klara

Av Viktoria - 14 september 2011 13:12

Sötaste Klara av Sofia French är sannerligen i en ungdomsbok i tiden. Den handlar om Klara som snart ska fylla femton. Hon är en ensam tjej som gillar att hänga på biblioteket och att spendera sin tid hemma framför datorn där hon chattar. Hon tycker dock att hon är lite patetisk som sitter hemma och chattar på nätet med främmande människor en fredagkväll. Hon vill ut med kompisar men känner inte att hon hör hemma någonstans bland klasskompisarna. Det är en sådan ensam kväll hemma hon träffar Marcus på chatten. Han är 22 år och bor i Stockholm. Klara känner genast att hon får bra kontakt med honom och att han förstår henne. De har kontakt via chatten några gånger innan han frågar om hon har MSN så att de kan prata via det istället. Självklart har Klara det och hon lämnar villigt ut sin MSN-adress till honom. Kontakten fortsätter där i veckor. Efter en tid erkänner Marcus att han ljugit om sin ålder, han är inte 22 utan 28 men Klara tycker inte att det spelar så stor roll. De börja även skickaa sms till varandra och prata med varandra i telefon. Marcus vill att de ska ses och det är det Klara har längtat efter, de bestämmer en dag när han ska komma till henne. Klara är eurforisk timmarna innan han ska komma och faller platt till marken när hon får ett sms som säger att han blivit förhindrad på grund av sin sjuka mamma. Hon accepterar det men är ändå ledsen, men är mamman sjuk är det klart han måste ställa upp. Sedan plötlsigt en dag några veckor senare får Klara ett sms att han är på väg med tåg till henne och vill träffa henne om en halvtimme på järnvägscafét, Klara får nästintill panik och när hon står på skolan toalett kommer skolans coolast tjej, Madde, in. Som av ett under hjälper hon Klara att fixa till sig och sänder ett varningens ord efter henne när hon springer iväg för att träffa Marcus. Mötet är elektriskt men varar bara en dryg halvtimme eftersom Marcus ska vidare med ett anslutande tåg. Men denna halvtimme betyder allt för Klara och hon tvekar inte att åka till Marcus i Stockholm några veckor senare när han bjuder dit henne. Men det mötet slutar inte som Klara tänkt sig.

Denna bok är hyperaktuell med tanke på alla tonåringar som blir utnyttjade över nätet av äldre killar som uppger att de är mycket yngre än vad de är. Jag har fått upp ögonen lite extra efter att ha läst denna bok. Det jag kan tycka är lite dåligt med boken är att den i början är lite långrandig och att författaren skriver om Klaras föräldrar och låter ana att Klaras mamma har en otrohetsaffär på sidan om men det blir aldrig klart om hur det egentiligen är. Det känns som att författaren glömde den tråden i slutet. Annars en mycket bra och tänkvärd bok som jag är övertygad om att mina elever kommer gilla.

Ett varmt tack till Kristina Hoas på Alvina förlag för boken.

Sötaste Klara, omslag

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Torsdag 8 nov 15:04

Det var ganska länge sedan jag läste en bok där jag skrattat rakt ut men det har jag gjort när jag läst En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell. Shaun driver ett antikvariat i en mindre stad, Wigtown, i Skottland, ett bortglömt hörn av Skottland som ...

Av Viktoria - Torsdag 8 nov 06:14


Igår när jag kom hem låg det ett bokbrev från Finland i min brevlåda. Det kom från Mikaela Nykvist var debutroman, Rök i fjärran, jag hade den stora äran att få av henne och läsa. Nu har hennes andra roman kommit, en uppföljare till Rök i fjärran och...

Av Viktoria - Onsdag 10 okt 17:30


Sonen fixar middagen och poppar Spotify. Då tar jag ett glas vin, lite ost och läser tidningen. Plötsligt är Sylvia Plath i mitt kök. En oktoberkväll 2018 när familjen är som i ett vakuum i väntan på hur sjukdomen levt vidare och vad som kommer hända...

Av Viktoria - Lördag 29 sept 15:10

                                    Bild från förlaget Anne Cleeves deckare från Shetlandöarna med detektiven Jimmy Perez i huvudrollen är onekligen några av mina favoriter. Alldeles nyligen har en ny Cleeves kommit ut på svenska, Vild eld, och jag...

Av Viktoria - Lördag 8 sept 22:25


Jag har rätt mycket med mig själv just nu men mitt i allt det är jag alldeles uppe i allt kring valet. DN var legat på köksbordet hela dagen men först nu, efter 22:00, finner jag ro att bläddra i den. Först ser jag Heidi Fried och allt hon gör och på...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se