Direktlänk till inlägg 20 april 2010

Min far hade en dröm

Av Viktoria - 20 april 2010 18:49

Har just avslutat Barack Obamas memoarbok Min far hade en dröm. Det är lite märkligt att läsa om U.S.A:s presidents barndom, ungdom, första arbete och om hans första resa till Kenya där han får träffa sin mycket stora släkt på pappans sida.

Boken börjar på Hawaii, i Honolulu, där Obama föds och upplever sina första år. Pappan är utbytesstudent från en lite by i Kenya, mamman amerikanska, tycke uppstår, de gifter sig och de får Barack Obama JR. Föräldrarna håller inte ihop särskilt länge, pappan överger sin fru och sin lilla son för att plugga på Harvard. Detta leder sedemera till en skilsmässa och Obamas mamma träffar en ny man, denna gång en man från Indonesien. Detta leder till att Obama tillsammans med sin mamma flyttar till Indonesien och de bor där några år till mamman beslutar sig för att Obama ska gå i amerikanskskola på Hawaii och får då bo hos sina morföräldrar. Det är tydligt att morföräldrarna, Toot och morfar, betyder mycket för Obama. Han beskriver dem med värme genom hela boken. Han beskriver hur det är att vara en av två svarta på den skola han går på, det är inte helt enkelt.

Han skriver öppenhjärtligt om sina äventyr med att prova droger och sina fyllor. Att han är en rökare går inte att ta miste på. Jag tycker det är ett plus att han är så ärlig om sina ungdomsfadäser.

Han flyttar sedemera till New York och sedan vidare till Chicago där han får arbete som organisatör åt en lokalpolitker. Han kämpar för de svartas rätt för bättre bostäder, skolor och levnadsförhållanden. Det går både upp och ned, mest ned. Men då och då lyckas han tillsammans med eldsjälar från de områden han jobbar i.

Sista delen av boken handlar om när han besöker sin stora släkt i Kenya för första gången. Han har tidigare träffat två av sina syskon, men det finns tre till, eller två för en bror är död. Pappan var gift med en kvinna i Kenya och hade två barn med henne när han äktade Obamas mor. Efter det att äktenskapet med Obamas mamma hade upplösts gifte han sig med en annan amerikansk kvinna med vilken han fick ytterligare två barn och sedan två barn till med två andra kvinnor. Det finns också en massa fastrar, kusiner, farbröder och dessutom hans farmor-Granny-som inte är hans biologiska farmor utan en av de tre fruar hans farfar hade.

Drömmen hans far hade var att komma någonstans i världen, det gjorde han också till och från. Han dog dock ganska försupen och misslyckad.

Det är en bra bok, tung imellanåt, men helt klart läsvärd. Jag faschineras över hans sätt att skriva och han har definitivt en karriär som författare att se fram emot efter att han slutat vara president. Det är en memoarbok, men den är rent skönlitterärt skriven vilket gör att man nästan kan läsa den som en roman. Historian om hans föräldrar, särskilt pappans, är sorglig. Obama träffade egentligen bara sin pappa en gång, när han var runt tolv år, det känns ganska ledsamt.

Läs denna bok! Den kan ta tid, det gjorde den för mig, men den är vacker.

Min far hade en dröm

 
 
agn

agn

30 maj 2010 11:42

jag har läst "The Audacity of Hope" av honom(har den om du vill låna) och visst kan mannen skriva! Coolt med en amerikansk president som kan uttrycka sig på egen hand (om det är det han gjort, men man får väl inte bli för paranoid...)

http://stillstanding.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Tisdag 2 april 16:41

                             Bild från förlaget    Nu är det mycket länge sedan jag skrev om böcker. Det betyder inte att jag inte läser hela tiden men det har inte funnits inspiration till att skriva om det jag läser. Men NU är det dags! Det är ...

Av Viktoria - Söndag 28 jan 09:33

                                       Bild från förlaget   Fick för mig att kolla efter en deckare på Nextory och snubblade över Fjällsjön av Anna-Karing och Björn Olofsson. En välskriven deckare som utspelar sig i och kring staden där jag bruka...

Av Viktoria - Måndag 22 jan 12:13

Den åttonde boken om Sebastian Bergman och hans kollegor inom polisens Riksmord, den åttonde och sista. Det är lite vemodigt att det är slut nu och vilket slut författarna Michael Hjort och Hans Rosenfeldt lämnar läsarna med! Riksmord är på väg att...

Av Viktoria - Fredag 12 jan 09:40

                                Bild från förlaget   Till bokcirkeln denna gång var valet av bok Ett ord för blod av Faysa Idle. En bok med Faysas historia kring gängkriminaliteten i Järva, själv var hon boende i Tensta, född och uppvuxen där. En...

Av Viktoria - Söndag 7 jan 10:08

Det går trögt att läsa just nu och det har varit så sedan i augusti när min Mamma gick bort. Hjärnan är inte riktigt där jag vill. Men det går bättre och bättre.  Årets första avslutade bok är Sara Strömbergs tredje bok om den underbara journaliste...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards