Alla inlägg under januari 2010

Av Viktoria - 4 januari 2010 16:30

Datorn kapsejsade på annandag jul så mitt bokbloggande som var inplanerat till just den dagen gick i stöpet. Jag avslutade Camilla Läckebergs Sjöjungfrun sent den tjugotredje december och var borta över jul och skulle således skriva om ovan nämnda bok på annandagen, men så blev det då inte. Nu har vi fått låna en dator av en av Yonas barmhärtiga vänner så jag ska försöka mig på bloggandet idag istället och då får även Läckbergs Fyrvaktaren hänga med, jag har hunnit läsa ut den också.

Som alla Läckbergs deckare utspelar sig Sjöjungfrun i Fjällbacka på västkusten. Deckarhjälten är Patrik Hedström som är polis på stationen i Tanumshede, till vilken Fjällbacka tillhör, och hans allt för nyfikna äkta hälft Erika.  Det börjar med hotbrev och slutar med mord, så skulle man kunna sammanfatta boken med två ord. Men det är en historia som, liksom alla Läckbergs senaste, går tillbaka i tiden och det är där man finner mördaren. Boken kretsar runt fyra vänner runt fyrtio och deras familjer och deras relationer. Läckberg beskriver bra och bygger upp en hygglig historia. Denna bok har ett ytterst udda slut. Jag tyckte det blev lite mycket av tvillinggraviditets skriveri, Erika är gravid med tvillingar. Att Hedström själv inte mår så bra förstår man tidigt i boken, men det gör inte han själv och inte heller hans fru. Läs boken om du gillar svenska deckare. Helt klart ett underhållningsvärde!

Även Fyrvaktaren utspelar sig i Fjällbacka och tar vid precis där Sjöjungfrun slutade i tiden. Tvillingarna är födda, Erika är uttråkad och en gammal klasskamrat till henne dyker plötsligt upp i Fjällbacka igen efter tjugo år i Stockholm. Kvinnan, Annie, försvinner ut på en av de yttre öarna, Gråskär, som hon ärvt av sina föräldrar, och gömmer sig där tillsammans med sin femåriga son. Hon gömmer sig från maken som är knarkhandlare i Stockholm. Hennes ungdomskärlek Mats dyker upp hos henne en eftermiddag, men försvinner spårlöst under natten. Morgonen efter hittas han mördad i sin lägenhet inne i Fjällbacka. Historien om Mats till synes lugna liv börjar rullas upp när poliserna nystar i den.

I denna bok blandar Läckberg sägner om spöken tillsammans med kriminella motorcykelgäng och det går hem! Jag läste även denna med stort nöje och rekommenderar även denna till den som är förtjust i deckare.

Samtidigt som jag läst dessa två böcker har SVT sänt Läckbergs Stenhuggaren samt Olycksfågeln. Jag har läst även dessa två böcker och tycker att filmatiseringarna är helt okej. Kanske för att Niklas Hjulström, som spelar Patrik Hedström, är en favorit...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards