Direktlänk till inlägg 11 oktober 2009

Sista resan

Av Viktoria - 11 oktober 2009 21:01

Detta är Carsten Jensens andra roman med karaktärer från ön Ærø i Danmark, den första var Vi de druknadeSista resan handlar om konstnären Carl Rasmussen som som levde i staden Marstal på Ærø och skildrade sin omgivning i ett otal målningar. Han målade också på andra ställen, Grönland var stället där han fann sin stora inspiration till sina tavlor som ung målare. Sista resan handlar om Rasmussens andra resa till Grönland, han är då i femtio års åldern och söker sig tillbaka till Grönland för att få tillbaka sin ungdoms inspiration. Man får i boken följa hela hans liv, från pojkåren på Ærø till åren i Köpenhamn, där han utbildade sig, och tillbaka till Ærø där han bosätter sig med sin familj. Han blir en känd och aktad man i Marstal, han gör den nya altartavlan till kyrkan, han blir inbjuden av många av sjömännen som vill visa sina souvernier från sina resor runt om världen och han målar hela sin bygd. Precis som titeln, Sista resan, antyder blir Rasmussens andra resa till Grönland hans sista i livet. Flera av karaktärerna från Vi de druknade återkommer i Sista resan, vilket gör mig varm då den boken ligger mig varmt om hjärtat. Boken är en målande skildring om en konstnärs mödor och glädje i livet. Carsten Jensen har ett otroligt målande språk som jag förtrollas av. Jag vill här ge två stycken ur boken som är så vackra att de måste få vara med:

Torgets träd hade inte tappat sina blad ännu men hösten hade andats på dem och de hade börjat få sin första rodnad. Så mycket hade hänt honom sedan de bara varit knoppar. (Sid. 125)
Marstalbornas hav gav inga kvitton på något. De drunknade inte därute mellan de gröna öarna där sandbottnen svarade med ett gult sken när solen lyste. De försvann bara och kom inte tillbaka. De gick till botten utanför New Foundlands klippiga kust, de flöt med huvudet nedåt i Rio de la Platas delta, de sköljdes i land på en strandbädd i Söderhavet. De reste sin väg och var borta i åratal. Varje avsked var en generalrepetition av döden, varje brev en återuppståndelse, tystnaden mellan breven ett uthållighetsprov.Så kom det sista brevet, följt av en paus som växte in i evigheten. De dog den död som blott är frånvaro, ett tomrum utan meddelanden. De dog en död utan språk, utan lik, utan flickor som strödde blommor, utan begraving, utan en grav att sätta blommor på. De dog en död som också gjorde de efterlevande tystlåtna och kyrkan halvfull. Deras själ knäböjde på standen med blicken riktad mot havet, inte mot altaret, som om Gud nekande dem svar på deras frågor. (Sid. 185--186)

  
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - Onsdag 10 okt 17:30


Sonen fixar middagen och poppar Spotify. Då tar jag ett glas vin, lite ost och läser tidningen. Plötsligt är Sylvia Plath i mitt kök. En oktoberkväll 2018 när familjen är som i ett vakuum i väntan på hur sjukdomen levt vidare och vad som kommer hända...

Av Viktoria - Lördag 29 sept 15:10

                                    Bild från förlaget Anne Cleeves deckare från Shetlandöarna med detektiven Jimmy Perez i huvudrollen är onekligen några av mina favoriter. Alldeles nyligen har en ny Cleeves kommit ut på svenska, Vild eld, och jag...

Av Viktoria - Lördag 8 sept 22:25


Jag har rätt mycket med mig själv just nu men mitt i allt det är jag alldeles uppe i allt kring valet. DN var legat på köksbordet hela dagen men först nu, efter 22:00, finner jag ro att bläddra i den. Först ser jag Heidi Fried och allt hon gör och på...

Av Viktoria - Söndag 5 aug 11:45


Igår kring lunch stod jag på biblioteket här i Eskilstuna och efterfrågade Mörkögda augustinatt av Maria Lang, den hade de inte längre. För gammal, hade utgått ur sortimentet. Det gjorde inget, det var ett spontanryck att läsa den nu när augusti är h...

Av Viktoria - Lördag 4 aug 16:51


Peter May har kommit med en ny bok I'll keep you safe, den har just kommit på svenska med titeln Harris tweed, och den är precis lika bra som alla hans tidigare böcker.  Den här gången handlar det om paret Niamh och Ruairdh Macfarlane som driver et...

Presentation


En bokläsande statlig tjänsteman med litteraturvetarbakgrund som helst skulle vilja ha en riktig boklåda och tesalong.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Vickes boklåda med Blogkeen
Följ Vickes boklåda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se